Juhan Parts: Lasterikkaid peresid peab toetama kogu ühiskond

, majandus- ja kommunikatsiooniminister (IRL)
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juhan Parts.
Juhan Parts. Foto: PP

Väikesele riigile nagu Eesti on äärmiselt oluline iga kodanik. Eriti lapsed, kes seda riiki tulevikus edasi kannavad ja ülal hoiavad. Paremad elutingimused ja riigi tugi on suureks abiks peredele, kes Eesti arengusse annavad märkimisväärse panuse. Kui iive on positiivne ja lasterikastele peredele täisvääruslikuks eluks kõik eeldused loodud, on ka riik märksa rikkam ja kestvam.

Kodu on oluline

Kodu on koht, mis tekitab turvatunde ja on kasvulava edaspidiseks. Korralik kodu on oluline meile kõigile, kaasa arvatud lasterikastele peredele, kel elamistingimuste ajakohastamiseks napib raha. 2008. aastal algatasin kodutoetuste programmi just nendele peredele ja kolme aasta jooksul on selleks eraldatud ligi 13 miljonit eurot. Programm on olnud suuresti edukas tänu heale koostööle Eesti lasterikaste perede liiduga.

Meetme peaeesmärk on nelja- ja enamlapseliste peredele eluasemelaenu põhiosa tagasimakse vähendamine, eluaseme soetamine või renoveerimine. Mul on hea meel, et eluasemetoetus on jõudnud abivajajateni kõikjal Eestis, kuid lasterikaste perede muresid peaks märkama kogu ühiskond. Tihti ei olegi vaja rohkem kui sooja tekki või targemate head nõu. Siin on suur roll kohalikel omavalitsustel, organisatsioonidel ja aktiivsetel noortelgi, kes tahavad ühiskonnas midagi korda saata.

Alates meetme algusest on toetust saanud 1313 peret, kelle kodu on saanud veidi värskendust ja soojust. Nendes peres elab kokku 6354 last. 2011. aastal said pered komisjoni ettepanekul ka teist korda taotleda elamistingimuste parendamise toetust.

2011. aastal tagastas 163 taotlejast 96 peret eluasemelaenu põhiosa jäägi, kaheksa soetas uue eluaseme, 56 peret tegi renoveerimistöid ja kaks ehitasid maja. 127-l on toetuse kasutamine veel pooleli. Samal aastal oli keskmine toetus pere kohta 6128 eurot. Olen veendunud, et programmi olulisus ei seisne ainult varasematest paremates elamistingimustes, hoopis tähtsam on laste täisväärtuslik elu.

Uus maja või vihmakindel katus ei ole muidugi ainus, mis vähendab ühiskonnas sotsiaalset tõrjutust ja muudab laste koduse õhkkonna just selliseks, kus neil on kõige parem areneda. Kuid kindlasti on see suur samm eesmärgile lähemale.

Viimastel aastatel oleme saanud palju selgemaks, millistes oludes elavad paljud Eesti pered. Õpime järjepidevalt ja oleme pidevalt täpsustanud juhiseid, et eraldis jõuaks just nendeni, kes seda kõige enam vajavad.

Toetamine on tähtis

Kuna programm on end seni igati õigustanud, on selgi aastal madala sissetulekuga leibkondadel võimalus toetust taotleda.

Leian, et kehval järjel perede toetamine on Eestile jätkuvalt oluline.

Uueks perioodiks on raha eraldatud 2,2 miljonit eurot ja toetust võivad taotleda needki pered, kellele eelmises voorus on juba raha eraldatud.

Olen veendunud, et lasterikaste perede toetamine on äärmiselt oluline. Aga on aeg astuda samm edasi ja kehtestada toetus seadusega, et pakkuda oma lastele ehk tulevastele Eesti elu edendajatele sobivaid kasvamistingimusi.

Toetuse seadustamine soodustaks perede toimetulekut ja parandaks Eesti demograafilist seisu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles