45aastane festival tõi sõbrad Pärnu-Jaagupisse

, projektijuht noorsootöö alal
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sõbrad Läti koolist.
Sõbrad Läti koolist. Foto: Erakogu

Igal koolil on oma traditsioonid, mida hoitakse ja järgitakse ajast aega, mõnikord neid küll veidi muutes või tänapäevastades, nii ka Pärnu-Jaagupi gümnaasiumis.
 

Kõikidest muutustest hoolimata, olgu see riigikorra muutumine või direktori vahetus, rääkimata raskest olukorrast Baltimaades, on säilinud kolme Balti riigi koolide sõprusfestivali traditsioon, mis sai alguse 1967. aastal.

23. ja 24. aprillil võõrustas Pärnu-Jaagupi gümnaasium Läti Pilsrundale ja Leedu Salotšiai keskkooli õpilasi ja õpetajaid. Kohtumine toimus juba 45. korda.
Kahel päeval tutvustasime külalistele meie kooli ja kodukohta. Koos tähistasime 23. aprillil rahvuslikku jüripäeva. Selle traditsiooni esimene Jüriöö jooks jääb samuti 45 aasta taha. Õhtul toimus disko.

Järgmisel hommikul õpitubades harjutasime rahvuslikke tantse, tegime kunsti ja muusika töötoas proovisime rütmimuusikat teha. Õpetajad valmistasid suure pidupäevatordi, mida saime külaliste ja kogu kooliperega koos maitsta.

Festivali „veteranideks“ võib pidada kaht seekordsel kohtumisel osalenut: meie kooli inglise keele õpetajat Ainot, kes oli esimest korda festivalil osaledes 10. klassi õpilane, ja Pilsrundale kooli  algklasside õpetajat Aijat, kes oli toona 5. klassis.

Õpetaja Aija rääkis, et mäletab festivalist tantsimist ja meie delegatsiooni tüdrukute Muhu rahvariideid. Õpetaja Aino mälestustes oli esikohal Pilsrundale loss, kus kool sel ajal asus. Samuti mäletas ta väikest lokkispäist tüdrukut, kes oli üks programmi teadustajatest. Loomulikult oli see praegune õpetaja Aija.  

Ka õpetaja Aija lapsed on osalenud ühel Eestis korraldatud festivalil. Mõlemad festivali „veteranid“ olid uhked nii pika traditsiooni üle ja avaldasid lootust, et nende lapselapsedki saavad hoida ja säilitada seda toredat kommet.

Sõprusfestivalide traditsioon teeb koolielu rikkamaks ja aitab naabreid paremini tundma õppida.

Järgmisel aastal kohtume Läti Pilsrundale koolis.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles