Hauaplatsi tabas muinsuskaitsja kriitika

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Segakoori Endla liikmed korrastasid laupäeval talgutel Endla seltsi asutajaliikmete Nikolai ja Aleksander Sõerdi hauaplatsi. Tulemus teeb muinsuskaitsjatele paraku tuska.
Segakoori Endla liikmed korrastasid laupäeval talgutel Endla seltsi asutajaliikmete Nikolai ja Aleksander Sõerdi hauaplatsi. Tulemus teeb muinsuskaitsjatele paraku tuska. Foto: Erakogu

Nädalavahtusel Pärnus Alevi kalmistul talgutel 134aastase Endla seltsi vendadest asutajaliikmete Aleksander ja Nikolai Sõerdi hauaplatsi korrastanud Endla seltsi liikmed on Pärnu ja Pärnumaa kalmistute tundja Eduard Rajari väitel taastanud ajaloolise väärtusega kalmud asjatundmatult.

Talgutel heas usus Sõerdite hauaplatsi korrastanud segakoori Endla liikmed paigaldasid Rajari sõnade kohaselt graniidist alusele Nikolai Sõerdi skulptuuri asemele Aleksander Sõerdi hauaristi, mis muinsuskaitse seisukohalt on lubamatu.

„Vale rist sai vale koha peale. Kui seadustest näpuga järge ajada, on see ebaseaduslik töö,“ ütles Rajari.

Rajari jutu järgi pidanuks Endla selts oma tegevuse muinsuskaitseametiga kooskõlastama ja küsima, kuidas peab hauaplatsi taastama.

Endla seltsi juht Dag Kivila oli üllatunud, kui kuulis, et muinsuskaitsja talgutööle karmi hinnangu andis, sest rist tõsteti samale kohale, kus oli selle murdumise jälg. „Kui oleme midagi valesti teinud, läheme ja tõstame risti maha,“ lubas ta.

Kalmistute asjatundja tõdes, et talgutel tehtut saab õnneks kerge vaevaga parandada. „Rist on kinnitatud alusele poltidega. Need saab lahti keerata, lõhkuda pole midagi vaja,“ ütles ta.

Muinsuskaitsja ütlust mööda tuleks Sõerdite hauaplatsil taastada ja tõsta alusele umbes meetrikõrgune Nikolai Sõerdi malmist skulptuur, mis sealt kümmekond aastat tagasi maha võeti, ja Endla seltsi korrastatud rist panna õigele alusele. Samuti tuleks taastada hauaplatsi ümbritsev aed ja puhastada hauakivid.

Et Endla selts on Sõerdite hauaplatsi korrastamisega algust teinud, loodab Rajari, et seltsi liikmed ettevõetut jätkavad.

Kivila arvas, et ainuüksi Endla seltsi hammas hauaplatsi taastamisele ei hakka. „Risti taastamine maksis 200 eurot, kogusime selle raha seltsi liikmete annetustest. Aia taastamine on kallis töö, vanas rahas umbes 100 000 krooni. Seda me omast taskust kinni maksta ei suuda,“ ütles ta.

Endla seltsil tuli mõte nii Pärnu linna kui Endla seltsi jaoks oluliste inimeste kalmud korda teha sügisel, kui segakoori Endla rahvas osales Alevi kalmistu korrastustalgutel.

Talvel lasid koori liikmed Sõerdi hauaplatsil maas vedelnud malmist risti korda teha ja üle värvida.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles