Häädemeeste vallajuhti umbusaldus ei kõigutanud

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urmas Aava vastas enne hääletust volinikele, et ei leia endal süüd olevat kõiges, mida opositsioon talle seoses teedega ette heidab.
Urmas Aava vastas enne hääletust volinikele, et ei leia endal süüd olevat kõiges, mida opositsioon talle seoses teedega ette heidab. Foto: Ants Liigus

Koalitsioon ei toetanud opositsiooni algatatud umbusaldust Häädemeeste vallavanemale Urmas Aavale ja Aava jätkab ametis. Põhiliselt heideti talle ette vallavalitsuse ebakorrektset asjaajamist.


Umbusalduse üks algatajaid Krista Habakukk luges peale volikogus esitatud umbusaldusavalduse ette pikema selgituse, milles nentis, et ükski probleem ei teki tühjalt kohalt ning olukord, kus oma valla asju tuleb lahendada avaliku meedia kaudu, on toonud kaasa usalduskriisi valitseva vallavõimu suhtes.



“15 aastat on toonud kaasa küll teatud rahulolu, kuid teisalt põhjustanud mõttelaiskuse, ametialase lohakuse ja vallakodaniku alahindamise,” tähendas Habakukk.



Kui umbusaldusavalduse tekstis heideti vallavanemale ette vigu erateede avalikku kasutusse võtmisel, siis avalduse selgitavas lisas tõi opositsioon ära 2007. aastal riigikontrolli koostatud valla sisekontrolli auditi, kus juhiti tähelepanu segadustele valla asjaajamises vallavara arvele võtmise ja kasutamisega. Kuigi volikogu tegi vallavalitsusele ülesandeks esitada vallavara kasutamise korra eelnõu volikogule mullu kevadeks, pole seda tänaseni tehtud.



Samuti nentivat keskkonnainvesteeringute keskuse mullune audit, et valla asjaajamine ei ole rahakasutamisel olnud läbipaistev ega vasta hea valitsemise tavale. Puudulikud on hankedokumendid ning tööde teostajate valiku printsiibid, mille alusel üks või teine firma on need tööd saanud.



Opositsioon koosseisus Habakukk, Andrus Soopalu, Talvi Mägi, Jüri Hanson ja Karl Kolla polnud rahul sellegagi, et tänaseni pole volikogule esitatud valla 2009. aasta eelarve eelnõu.



Hääletada tuli volinikel siiski umbusaldusavalduse teksti alusel, mis puudutas vaid teedega seonduvat. Valimisliitude Meie Koduvald ja Rannamänd kindlad kaheksa häält opositsiooni viie ning kahe keskerakondlase erapooletu vastu näitasid, et koalitsioon ei pidanud vähemasti neid etteheiteid vallavanema tagandamiseks piisavaks.



Rahva sõna


Kui eile andis vallavalitsuse tööle oma hinnangu volikogu, siis reedel toimus opositsioonivolinike eestvõttel Häädemeeste kooli saalis vallarahva esimene ümarlaud, mille eestvedajaks kutsuti Astrid Hindriks ja MTÜ Kodanikujulgus.



“Umbusaldus ei ole tõstatatud vallavanema isiku vastu, vaid põhjuseks olid ebakorrektsed juhtimisvõtted. Soovisime juhtida tähelepanu sellele, et inimestest ei tohi üle sõita,” selgitas Habakukk sealgi rahvale.



Peamine teema oli vallale negatiivset tähelepanu toonud vallavolikogu otsused, millega kohalikud erateed arvati avalikku kasutusse, ilma et enne oleks sõlmitud teede omanikega lepinguid.



Teine valupunkt oli valla üldplaneering, mis pidanuks olema kehtestatud 1. jaanuariks 2007, kuid pärast aasta hiljem toimunud avalikustamist valitseb siiani vaikus, vaiete lahendamisest pole vallavalitsus inimesi informeerinud.



Pöördumine


Häädemeeste ümarlaua nimel saadetakse Häädemeeste vallavalitsusele ja volikogule pöördumine, milles nõutakse vallavolikogu kahe erateid puudutava otsuse tühistamist. Seejärel peab vallavalitsus alustama seaduse järgi läbirääkimisi erateede omanikega, et sõlmida lepingud 1. juuniks 2009.



Eraldi rõhutati, et läbirääkimiste tingimused peavad olema kõigile teeomanikele võrdsed, kedagi ei tohi represseerida selle eest, et nõuti seaduspärast tegevust.



Valla üldplaneeringu suhtes esitati nõudmine, et vallavalitsus kordaks üldplaneeringu avalikku väljapanekut ja avalikustaks, millised muudatused on vahepeal üldplaneeringus toimunud.



Kodanikuühiskonna aktivist Astrid Hindriks selgitas, et ümarlaua pöördumisele peab vallavalitsus vastama 30 päeva jooksul või olema valmis kohtuskäiguks. Kohalolijad olid huvitatud ümarlaua kohtumiste jätkamisest, seetõttu kogunetakse järgmine kord arutama vallavalitsuse vastust. Kunagi riigikogulase leiba teeninud Ants Järvesaar mainis, et ümarlaud ei tohiks olla ainult opositsiooni, vaid ikka kogu vallarahva väljund.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles