Pärnu uusim lasteaed laguneb

Asso Puidet
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
On õnn, et kümnetest lastest ja vanematest, kes Pärnu Kastani tänava lasteaia ohtliku varikatuse alt iga päev läbi jalutavad, pole keegi veel kannatada saanud.
On õnn, et kümnetest lastest ja vanematest, kes Pärnu Kastani tänava lasteaia ohtliku varikatuse alt iga päev läbi jalutavad, pole keegi veel kannatada saanud. Foto: Urmas Luik

Pärnu kõige uuema, 1985. aastal avatud Kastani tänava lasteaia evakuatsioonitrepp on aja jooksul märkimisväärselt lagunenud. Alla varisenud betoonlahmakate paljastatud roostest näritud metallkonstruktsioonid lubavad uskuda, et järgmist veerandsajandit trepp vastu ei pea.

”Praegu ta otsest ohtu ei kujuta, selles mõttes, et lahtised tükid on ära koputatud, viimati eelmisel aastal,” sõnas lasteaia direktor Elle Tarlap, märkides, et teine evakuatsioonitrepp, mis aastaid tagasi välja vahetati, oli veel hullemas olukorras.

Liiati ei kasutata treppi iga päev, vaid ainult puhul, kui hoone selles tiivas peaks tekkima tulekahju. Küll paikneb varisemisohtliku trepi all üks lasteaia ustest, mida põnnid, nende vanemad ja õpetajad iga päev pruugivad, kõndides hoonesse sisenedes ja sealt väljudes ausõna peal püsiva trepi alt läbi. Peaks sealt mõni kaalukam tükk pudenema väljaspool kontrollitud lammutamist, võivad sellel olla kurvad tagajärjed. “See on ikka tugev oht meie lastele,” tunnistas Tarlap.

Eelöeldut arvesse võttes on lasteaed kirjutanud evakuatsioonitrepi renoveerimise lasteaia arengukavasse juba eelmisel aastal. Mullu kevadel võtsid nad parandustöödeks hinnapakkumise ettevõttelt, mis oli valmis töö ära tegema. Natuke väiksema summa eest kui 2000 eurot.

Et lasteaial enda remondieelarvest nii palju raha näpistada võimalik polnud, saadeti hinnapakkumine koos rahataotlusega lasteaedade tööd korrigeerivale Pärnu linnavalitsuse haridusosakonnale. Tarlapi andmetel linnavalitsuselt vastust ei saadud. Ega ka remondiraha.

Samuti luhtus lootus korrastada trepp raha eest, mis lasteaial eelmisel kalendriaastal majanduskuludelt kokku hoida õnnestus. Raha läks linnakassasse ja tagasi remondifondi jõudis sealt kümnendik.

Ent nagu märkis linnavalitsuse pressiesindaja Maria Murakas-Ollo, ongi lasteaia ülesanne teha lasteaias ära vaid esmased, avariilised remonditööd. Ehk krohv lahti koputada. “Selle konkreetse juhtumi puhul on otsene oht kõrvaldatud ning seda koordineeriski lasteaia juht. Põhjalikumad tööd kõnealuse trepi kui avariilise objektiga on planeeritud eelolevaks suveks,” selgitas Murakas-Ollo, et kapitaalremont jääb linnale.

Esmajärjekorras tuleb aga parandada lasteaia valgustust ja rajada tuletõkkesektsioonid, milleks kohustab päästeameti ettekirjutus ja mille ehitamise tähtaeg on juba seljataha jäänud.

“Loomulikult ei jää ükski ohtu kujutav hoone- või atraktsioonielement parandamata-korrastamata,” kinnitas Murakas-Ollo.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles