Valmis Pärnu lennuõnnetuse lõpparuanne

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mullu 9. juulil kukkus Pärnu lennuvälja vahetus läheduses alla väikelennuk Piper 28.
Mullu 9. juulil kukkus Pärnu lennuvälja vahetus läheduses alla väikelennuk Piper 28. Foto: Ants Liigus

Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumis valmis mullusuvise Pärnu lennuõnnetuse asjaolusid käsitlev aruanne, kuid seda ei avalikustata enne dokumendi lõplikku allkirjastamist.


Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi kriisireguleerimise osakonna peaspetsialisti Jens Haugi sõnul tõlgitakse praegu aruannet, et selle saaks esitada Rootsi ja Ameerika Ühendriikide esindajatele. "Rootsi ja USA soovisid osaleda uurimises, sest hukkunud piloot oli Rootsi kodanik ja lennuki on tootnud USA firma," selgitas Haug BNSile.



Haugi ütlust mööda on nii Rootsi kui USA esindajatel õigus esitada aruande kohta oma arvamusi ja kommentaare, mille läbitöötamise järel saab dokumendi lähikuudel lõplikult kinnitada. "Siis saab jagada kommentaare õnnetuse põhjuste kohta, kuid mitte varem," lisas Haug.



Õnnetuse uurijad on varem avaldanud, et lennukil ei tuvastatud tehnilist riket, samuti puuduvad andmed, et pilooti oleks tabanud terviserike.



Õnnetuse uurijad on avaldanud detaile, mis heidavad valgust õnnetuse asjaoludele. Näiteks leidsid uurijad vraki rusudest murdunud süütevõtme, samuti on juba varem avaldatud, et lennuki kütusekraan oli kinnises asendis. Ühtlasi tuvastasid uurijad, et lennuki mootoril polnud kokkupõrke hetkel võimsust taga, kuigi see ilmselt töötas.



Kõik see viitab esmapilgul sellele, et piloot oli sulgenud enne õnnetust lennuki kütusekraani ja toimetanud süüteluku kallal, kuid tema sellise tegevuse arvatavate põhjuste kohta pole uurijad seni kommentaare andnud.



Raske lennuõnnetus juhtus mullu 9. juulil veidi pärast kella 15 Pärnu lennuvälja vahetus läheduses, kus Rootsi registrisse kuuluva Piper 28 väikelennuki 58aastane piloot Tord Berggren ei suutnud neljakohalist õhusõidukit korralikult maandada ja lennuk kukkus metsatukka. Lennuk süttis ja selles üksi viibinud mees hukkus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles