Rannas näeb kolm kuud filme

Andris Tammela
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui praegu näeb rannapaviljoni kõrval asuv maa välja tühi ja nukker, siis kahe nädala pärast peaks kohast kujunema üks plaaži suviseid tõmbenumbreid.
Kui praegu näeb rannapaviljoni kõrval asuv maa välja tühi ja nukker, siis kahe nädala pärast peaks kohast kujunema üks plaaži suviseid tõmbenumbreid. Foto: Ants Liigus

Kahe nädala pärast, 1. juunil avatakse Pärnu rannapromenaadi ja Rannapargi vahelisel alal suvepealinna esimene regulaarne rannakino, mis pakub kolme suvekuu jooksul iga päev linastusi kinoklassikast skandaalsete ja keelatud filmideni.

Rannakino hooajalist projekti veab Tallinnas Viru keskuse terrassil oma katusekinoga tuntust kogunud Katusekino OÜ. Pärnu rannakinno tuleb ligi tuhandele ruutmeetrile 470 istekohta, millest 350 kohta on lamamistoolidel ja 120 on kaetud vihmakindla katusega. Alal on kohvik koos kahe täislitsentsi omava baariga ja välibassein.

Näitavad personaalset öökino

“Kolmandat hooaega avatav katusekino on saanud väga positiivset tagasisidet külastajatelt nii Eestist kui ka välismaalt,” rääkis rannakino asutaja Aivar Laan. “Samasugust kosmopoliitset filmifestivali atmosfääri tõelise hiidekraani ja suurepärase kõrge kvaliteediga väärtfilmiprogrammiga tahame tuua ka Pärnu inimestele ja linna külastajatele.”

Kuigi kino baarid avatakse 1. juunist 2. septembrini igal südapäeval, peab sinna sissepääsuks pileti soetama vaid õhtuste filmiseansside tarvis, mis algavad vastavalt suvekuule 21-23. Filmide näitamise aeg sõltub päikese loojumisest ja taeva fooni valgustugevusest. Nii algavad juunis ja juulis filmid hiljem, augustis aga varem.

Hilise algusaja tõttu võib öine rannakino kesta isegi kella 3ni öösel. Piletimüük algab kaks tundi enne seansi algust.

Laane sõnade kohaselt ei lähe rannakino vastuollu Pärnu öörahu nõudega, sest kõiki filme näidatakse kõrvaklappidega ja peale vaikse taustamuuska muud heli kinost ei kosta.

“Piletiostja saab kaasa Silent Cinema wifi kõrvaklapid, milleta ei ole võimalik filme kvaliteetselt vaadata,” seletas Laan. “Klapid muudavad filmielamuse personaalseks: igaüks võib valida helitugevuse, istekoha ja soovi korral saab kinos sõbraga lobiseda, ilma et see teisi kinokülastajaid häiriks.”

Laane kinnitusel on klappidel vastupidine efekt samuti. Rannakino mõõtis kevadel rannas müra, kui Sunseti klubi välivõimendus pandi täisvõimsusel tööle. Laane teatel näitas mõõtmine, et Sunsetist lähtuv müra kõrvaklappidega filmivaatamist eriti ei sega.

Näitamisele tulevad skandaalsed filmid

Rannakinos kuvatakse filmid 11 x 8 meetrit suurele täispuhutavale välikinoekraanile Air-Screen ja filme edastatakse digitaalse heli ja pildiga.

Pea sada päeva kestev suvine filmifestival toob kinokülastajateni kureeritud valiku kinoklassikast, kultusfilmidest, värsketest filmidest, valitud huumorist, skandaalsest kinost, keelatud filmidest ja sekka esilinastusi.

“Juuni alguses on fookuses värske film,” kommenteeris Laan. “Näitamisele tulevad šedöövrid peamiselt 2010. ja 2011. aastast – viimaste aastate filmisaak on olnud suurepärane. Iga film on unikaalne ja tuleb linastumisele üks kord hooaja jooksul, valitud filmid kaks korda.”

Kino piirdekangale koostab rannakino koostöös Pärnu linnamuuseumi ja Eesti filmimuuseumi/filmiarhiiviga “Eesti film 100” juubeliaasta puhul avaliku näituse Pärnu kinotraditsioonidest ja -ajaloost. Näitus jääb üles kogu hooajaks 2012.

“Rannakino kvaliteetne keskkond ja väärtfilmiprogramm vääristab esmaklassilise arhitektuurse riigi muinsuskaitsemälestise rannahoone asukohta rannapromenaadil,” lisas Laan.

Päevasel ajal töötab rannakino kohvikuna, kus on avatud päikeseterrass, mille meeleolu peaks sarnanema privaatrandade kvaliteetse õhustikuga.

Laane sõnade kohaselt on rannakino kohvik rajatud moodsa Põhjala köögi põhimõttel – esindatud on värsked ja hooajalised maitsed. Rannakino peakokk on Dmitri Fomenko, kes varem on olnud auhinnatud restorani Ö peakokk.

Katusega ja terrassisoojenditega pehmete diivanitega VIP-boksides toimib lauateenindus. Kuumemate ilmadega saavad soovijad end jahutada väikeses välibasseinis.

Laane teatel töötab rannakino iga ilmaga ja vihma korral jagatakse külastajatele tasuta vihmakeepe. Kino võib jääda suletuks vaid eriti ekstreemsete ilmastikutingimuste korral.

Täpsemat infot leiab 28. maist rannakino kodulehelt internetis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles