Bussipileti hinnatõusu ei välista ka Go Bus ja Taisto

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taisto Liinide buss Viljandi bussijaamas.
Taisto Liinide buss Viljandi bussijaamas. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Lisaks bussifirmale Sebe võivad suve hakul piletihinda tõsta ka Go Bus ja Taisto Liinid.

Taisto Liinide liinispetsialist Jan Landrat ütles Postimehele, et kütusehinnad on viimase poolteise aasta jooksul Eestis  märkimisväärselt kasvanud, kuid märkimisväärselt on kasvanud ka bussireisijate arv. Samas ei konkureeri bussiettevõtted tema sõnul mitte ainult reisijate, vaid ka heade bussijuhtide ja remonditööliste pärast.

«Kui konkurendid tõstavad töötajate palkasid, siis ei saa meiegi maha jääda ja peame omad töötasud üle vaatama. Paratamatult sunnib selline kulu kasv üle vaatama ka oma bussipiletite hinnakirja ning tarbijat võivad seega juuni jooksul ees oodata hinnamuudatused harjumuspärastes bussipiletite hindades,» lausus Landrat, kelle sõnul on praegu veel vara öelda, kui suurt hinnatõusu see reisijatele tähendab.

Go Busi juhatuse esimees Enn Randmaa märkis, et Go Busis on samuti nagu teistes bussiettevõttes bussijuhtide palgad tõusnud juba 1. veebruarist ning tõusevad vastavalt transpordi ametiühingu ja autoettevõtete liidu vahelisele üldtöökokkuleppele 1. juulist veel. Samuti mõjutab ettevõtet tema sõnul kütusehinna kasv.

«Hoolimata erinevatest optimeerimis- ja kulude kokkuhoiu meetmetest, mida oleme asunud ellu viima, oleme ka meie sunnitud oma liinivõrgu säilitamiseks lähiajal piletihindu tõstma. Millal ja millises ulatuses, otsustame maikuu jooksul,» ütles Randmaa.

Sebe teatas eile, et tõstab 1. juunist Eesti-sisestel kaugliinidel piletihinda keskmiselt kuus kuni seitse protsenti. Ettevõte põhjendas seda kütusehinna olulise tõusuga, kuid ka sooviga suurendada seitsme protsendi võrra bussijuhtide töötasu.

Autoettevõtete liidu ja transpordi ametiühingu veebruaris sõlmitud üldtöökokkuleppe kohaselt suureneb Eesti bussijuhtide põhipalk sel aastal kahes osas kokku 12,2 protsenti ning alates septembrist peab olema lisatasusid sisaldav kuupalk vähemalt 700 eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles