Koorifestivali avab “Reekviem”

Anu Jürisson
, kultuuritoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu rahvusvahelise koorifestivali juurde käib traditsiooniliselt ka lühike rongkäik.
Pärnu rahvusvahelise koorifestivali juurde käib traditsiooniliselt ka lühike rongkäik. Foto: Urmas Luik

Homsest pühapäevani lööb suvepealinna helisema 9. Pärnu rahvusvaheline koorifestival, millest võtab osa pool tuhat lauljat kolmest Soome ja USA koorist ja kuraditosinast Eesti koorist.

Kuigi korraldajate teatel on seekord osavõtjaid pisut napimalt kui muidu, ei vähenda see ettevõtmise väärtust: häid ja toredaid koore oma põnevate eeskavadega on kohal paras ports. Tänavust sündmust võib kaudselt pidada hoovõtuks kümnendaks, juubelifestivaliks 2014. aasta kevadel.

Homne avakontsert Pärnu kontserdimajas toob koorilaulusõpradeni Cyrillus Kreegi “Reekviemi”, mille esitavad Pärnu linnaorkester, Estonia seltsi segakoor, Pärnu kammerkoor ja segakoor Endla, solistina astub üles tenor Oliver Kuusik rahvusooperist Estonia ja dirigeerib Jüri Alperten.

Koorifestivali kavasse on alati kuulunud suurvorm kooridele ja orkestrile. Seni on teos valitud maailmaklassikast, sel korral aga peatuti oma maa helilooja varamul. Kreegi “Reekviemi” teeb eripäraseks, et tegu on üldse Eesti esimese reekviemiga, sõnas festivali infojuht Ülle Jantson.

Konkursil kõlavad rahvalaulud

Reede on festivali tähtsaim päev, kui koorid võistlevad kontserdimajas rahvalaulukonkursil.

Žürii tööd juhib Eesti muusika- ja teatriakadeemia emeriitprofessor Kuno Areng. Veel hindavad koore laulja, koorijuht ja muusikapedagoog Veronika Portsmuth, koorijuht Aivar Leštšinski ja Eesti filharmoonia kammerkoori laulja, hääleseadja ning koorijuht Kalev Keeroja.

Vastavalt žürii antud punktidele autasustatakse koore kuld- (91–100 punkti), hõbe- (81–90 punkti) või pronksdiplomiga (71–80 punkti), alla 70 punkti saanuid peetakse meeles osavõtudiplomiga. Auhinnafond on 2012 eurot, mille saab või saavad žürii otsuse põhjal enim punkte kogunud kollektiiv(id).

Reede õhtu pakub muusikaelamusi ja lõõgastust festivaliklubis Kentuki Lõvi pubis pärnakate vokaalansambli Greip, käsikellade ansambli Agapella, rahva- ja punkmuusikakollektiivi Legshaker ja Soome kollektiivi Tie Break seltsis.

Laupäeva sisustab kooride nonstopkontsert ja esinemised Pärnus Rüütli platsil. Katkematu kooride esinemine välisõhus on festivali ülesehituses uuendus.

Festival jõuab maakondagi

Veel samal õhtul jõuab festival maakonda. Tori kirikus esinevad Soome kammerkoor Phoniks ja kaugeim, ookeanitagune külaline Wingate University Choir USAst. Häädemeeste rahvamajas astuvad üles kammerkoor SoLeMiJo Põlvast ja politsei segakoor aKORD.

Koorilaulupidu kulmineerub pühapäeval Pärnu raekojas Soome ja Ameerika koori kontserdiga, mis üllatab kuulajaid repertuaari laia ampluaaga, pakkudes lugusid afroameerika rahvamuusikast gospelini.

Järgneb osalejate tänamine ja parimate autasustamine kontserdimajas. Jantson märkis, et pärast ametlikku tseremooniat saab just sellel kontserdil parima ülevaate festivalil osalenutest ja kostnud pärlitest.

Suurem osa festivali kontsertidest on tasuta.

 

Koorifestival

Pärnu rahvusvahelist koorifestivali on korraldatud 1996. aastast. See on Eestis ainus koorifestival, mille põhijoon on Eesti rahvamuusika propageerimine.

Osalema on oodatud kõikide liikide amatöörkoorid ja a cappella ansamblid.

Peakorraldaja on Heli Kallasmaa ja kontsertide pealik Toomas Voll.

Andmed: MTÜ Pärnu Rahvusvaheline Koorifestival

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles