Festivalil jagasid võitu Ameerika ja Viljandi koor

Anu Jürisson
, kultuuritoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu kammerkoor oli USA koori (kolmandal pildil) ja Viljandimaa kammerkoori kõrval kolmas, kes pälvis rahvalaulu esituse eest konkursil kulddiplomi.
Pärnu kammerkoor oli USA koori (kolmandal pildil) ja Viljandimaa kammerkoori kõrval kolmas, kes pälvis rahvalaulu esituse eest konkursil kulddiplomi. Foto: Urmas Luik

Pühapäeval sai otsa neli päeva kestnud 9. Pärnu rahvusvaheline koorifestival kõigi osavõtjate tänamise ja tunnustamisega, festivali tähtsündmuseks kujunes rahvalaulude võistulaulmine, mida hindasid tunnustatud koorijuhid, sealhulgas professor Kuno Areng.

Festivali grand prix läks jagamisele Wingate University Choiri (USA, dirigent Kenney Potter) ja Viljandimaa kammerkoori (dirigendid Toomas Voll ja Kadi Ritsing) vahel: mõlemad said žüriilt suurima punktisumma – 94.

Peale kahe eelmainitu pälvis kulddiplomi Pärnu kammerkoor ja paljudele jagus nii hõbe- kui pronksdiplomeid.

Festivali peakorraldaja Heli Kallasmaa tõdes, et rahvalaulukonkursil ei osalenud vaid Eesti koorid ega lauldud ainult Eesti rahvalaule. Soomlased esitasid omi rahvalaule ja multikultuursed ameeriklased spirituaale.

“Hinnati kooride esitust: intonatsiooni, musikaalsust, lavalist sära. Vahet pole, mida sa laulad,” rääkis Kallasmaa. “Ameerika koori dirigent kartis algul, et kui on ühel konkursil koos nii palju Eesti rahvalaulu töötlust, saab olema igav, kuid talle oli üllatus, et ühe väikese rahva rahvamuusika võib pakkuda nii palju eriilmelisust ja värve.”

Peale konkursi ja esinemiste nautisid koorilauljad peomelu kahes festivaliklubis, kus tantsiti, lauldi ja oldi koos õhtuti.

Kuna nii kaugelt ei tulda tavaliselt üksnes neljaks päevaks ühte linna festivalile, sattus USA koor Pärnusse oma Balti tuuril. Ameeriklased andsid kontserte ka Leedus ja Lätis ning sõitsid siit tagasi koju.

Koorifestival

9. Pärnu rahvusvahelisel koorifestivalil 24.–27. mail pälvisid kuld-, hõbe- või pronksdiplomi

Wingate University Choir (USA, dirigent Kenney Potter),

Viljandimaa kammerkoor (dirigendid Toomas Voll, Kadi Ritsing),

Pärnu kammerkoor (dirigent Elo Kesküla),

kammerkoor SoLeMiJo (dirigendid Nele Valdaru ja Küllike Joosing),

lastekoor Ellerhein (dirigent Anneli Mäeots),

Türi kammerkoor (dirigent Kristi Jagodin),

segakoor Endla (dirigent Karin Veissmann),

TÜ Viljandi kultuuriakadeemia segakoor (dirigendid Jana Perens ja Pille Kährik),

kammerkoor Camerata Universitatis (dirigent Seidi Mutso),

segakoor Phonic (Soome, dirigent Lenne Mitt),

politsei segakoor aKORD (dirigent Mareks Lobe).

Andmed: festival

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles