Tapeedikiht peitis seinamaalinguid

Birgit Itse
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vanade majade seinad on täis üllatusi.
Vanade majade seinad on täis üllatusi. Foto: Andrus Eesmaa / Järva Teataja

Esna vanas vallamajas tapeedi all peidus olnud nurkornamendid moodustavad justkui suure maali raami. Kunstnik ja õppejõud Heli Tuksam hindab leidu põnevaks, kuid ajastule omaseks.

Ornamente uurinud Tartu kõrgema kunstikooli õppejõud Heli Tuksam peab Esna vana vallamaja  juures huvitavaks, et tavalisele ääristriibule on lisatud trafaretimustrit ning triibud on erinevatel kõrgustel.
Tuksam soovitas pigmendi kinnitamiseks kasutada kaseiini. «Et kunagise värvi pigmenti säilitada, ei tohiks puhastatud ornamente enam märjaks teha,» manitses ta.
Maalingute oskuslikku puhastamist peab Tuksam väga oluliseks. «Tegelikult on ka taludes ja lihtsamates ühiskondlikes hoonetes seinamaalinguid, aga tihtilugu tõmmatakse tapeet tuimalt maha, ning maalinguid ei osata märgata,» ütles ta.

MTÜ Karessen projektijuht Tõnu Taal rõhutas, et kuigi vana vallamaja muinsuskaitse alla ei kuulu, võtavad nad uuendustöid tehes palju eeskuju maja ehitusaastast 1896.
Muinsuskaitseameti Järva maakonna vaneminspektor Tiit Schvede ja Rapla maakonna vaneminspektor Karen Klandorf pidasid leitud maalinguid väärtuslikeks.

 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles