Karin Klaus: Säutsun, sestap olen olemas

Karin Klaus
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Karin Klaus, Pärnu Postimees.
Karin Klaus, Pärnu Postimees. Foto: PP

Eelmisel nädalal sai tänu Eesti presidendile ootamatult kõneaineks Twitter ehk lühisõnumite edastamist võimaldav suhtluskeskkond.

Toomas Hendrik Ilves kritiseeris oma Twitteri konto kaudu Nobeliga pärjatud USA majandusteadlase Paul Krugmani blogipostitust, kus viimasena mainitu avaldas kahtlust Eesti kokkuhoiupoliitika tulemuslikkuse suhtes.

Ilves vastas kirjutisele Twitteri sõnumitega, kus nimetas Krugmanit ülbeks ja üleolevaks, ja märkis, et teadlane ei tea, millest räägib.

Arvamusavaldus pani kihama meediaagentuurid nii Eestis kui mujal maailmas. Üllatuti, kas president julgeb tõesti midagi ilma PR-toeta arvata. Kaheldi, kas tegu on ikka riigipea enda Twitteri kontoga. Ühed leidsid, et Ilves vastas professori teravale blogisõnumile kohaselt, teised kahtlesid, kas Ilvese käre ja emotsionaalne sõnavõtt jäi heade tavade piiridesse.

President ise teatas, et reageeris Twitteris vahetult ja siiralt Eesti viimaste aastate pingutuste kaitseks.

Üsna hiljuti sai oma arvamust maailma asjade kohta väljendada vaid kellelegi otse näkku öeldes, telefonitoru või pastakat haarates. Kui keegi vihastas, said peale asjassepuutuvate isikute sellest teada ehk vaid lähemad sõbrad-tuttavad.

Vähem kultuurse meetodina võimaldas oma frustratsiooni asjade seisu kohta välja elada kemmerguseinale kirjutamine.

Tänapäeval on oma mõtted maailma ette tuua ja teiste vaatenurkadega tutvuda lihtsamast lihtsam: virtuaalmeedia võimaldab leida vastased või pooldajad ükskõik millise seisukoha puhul, arvata saab blogis-Twitteris kirjutades, Facebookis kommuuni luues või meedias teiste kirjutatut kommenteerides.

Sõna mõju on nüüd varasemast palju intensiivsem, võimendatud saavad nii süütud säutsud kui kurjad kraaksud. Mõni esmapilgul neutraalne, ettevaatamatu väljend kandub internetis ringeldes oma algsest mõttest hoopis kaugele ja vallandab laviini, mida peatada pole enam võimalik.

Kodanikul on tõenäosus “laulu sisse pandud” saada samuti suurem kui varem ja “laul” võib internetis ringelda seni, kuni virtuaalmaailm vilgub.

Seetõttu tasuks meeles pidada vanu tarkuseteri sõnast kui lendu lastud linnust ja üheksa korda mõõtmisest, üks kord säutsumisest. Emotsioonide väljendamine internetis ei ole ju iseenesest kurjast, kuid negatiivsust paljundada pole mõtet.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles