Liha läks kallimaks

Riina Martinson
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PP

Grillimishooaja alguses tuleb tõdeda, et viimane kuu tõi paraku lihatoodete hinnatõusu. Konjunktuuriinstituudi kogutud andmed näitavad, et kodumaine broiler kallines pea viis protsenti, kondita seakarbonaad neli ja viinerite hind tõusis kaks protsenti. Piimatoodetest kallinesid kohvikoor ja keefir kolm protsenti.

Seevastu köögivili muutus kuu ajaga oluliselt odavamaks, kõige enam kukkus kurgi hind (54 protsenti), aga ka kartuli (11), välismaise tomati (9), kapsa (5) ja porgandi (4) hind.

Võrreldes eelmise aasta maiga, on praegu oluliselt kallimad kanamunad (29 protsenti), samal ajal kui munade hind langes viimasel kuul seitse protsenti ja ilmselt langus jätkub. Samuti on aastaga kallinenud lihatooted, või, leib, sai, kaerahelbed ja nisujahu, aga odavnenud suhkur, kilepakis keefir, kilepakis piim, jahutatud forell ja lõhe.

Köögivili on aasta võrdluses märksa odavamaks muutunud, sealhulgas peakapsas koguni 81 protsenti, lahtiselt müüdav kartul 58, mugulsibul 42 ja porgand 24 protsenti. Kohaliku salatikurgi hind langes 30 ja importkurgil 29 protsenti, seevastu tomatid on praegu mullusest kallimad.

Mootorikütuse (95E) keskmine jaehind automaattanklates oli mais 1.321 eurot liitri eest, mis on kaheksa protsenti kõrgem kui aasta tagasi, diislikütuse hinnatõus oli protsendi võrra väiksem.

Statistikaameti andmed näitavad, et kokkuvõttes on tooted aastatagusega võrreldes kolm ja teenused üle viie protsendi kallimad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles