Loominguline õhtu Leedu kunstnikuga

Karin Klaus
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu uue kunsti muuseumis toimub Leedu maalikunsti Vilmantas Marcinkeviciuse loominguline õhtu.
Pärnu uue kunsti muuseumis toimub Leedu maalikunsti Vilmantas Marcinkeviciuse loominguline õhtu. Foto: Repro

Pärnu uue kunsti muuseumis toimub kolmapäeval, 20. juunil kell 16 tänapäeva Leedu maalikunsti suurkuju Vilmantas Marcinkeviciuse loominguline õhtu.
 

Kunstnik tuleb Pärnusse oma loomeõhtule koos perega.

Marcinkevicius on sündinud 1969. aastal ja juba Vilniuse kunstiakadeemias õppides avanes tema erakordne anne luua omanäolist kontrasti- ja värvirikast maailma. Marcinkeviciuse ekspressiivsed aktimaalid näivad esmapilgul lapsemeelsed, ent süvenemisel avaneb neis palju kihistusi. Kirg ja pühadus, toores jõud ja piiritu hellus on tema maalides põimunud pidevalt muutuvaks elumustriks.

Ent ükski prohvet pole kuulus omal maal. Marcinkeviciuse loomingut hindab kõrgelt Taani kuninganna Margrethe II perekond, kus kunstnik on sagedane külaline. On ju kuningannagi kunstnik, kelle loomingut läbivad impressionistlikud niidid. Margrethe II on palunud leedukat maalima nii ennast kui printsi ja printsessi.

Taanis asuvad Marcinkeviciuse galeriid (Kopenhaagenis, Roskildes ja Viborgis), tänu nende lahkusele ja Tallinki abikäele õnnestus korraldajatel tuua tosin suuremõõtmelist lõuendit  Pärnusse XIX aktinäitusele “Mees, naine ja Läänemeri”.

“Kuna Vilmantas Marcinkeviciuse maalid asuvad uue kunsti muuseumi igasuvise näituse “Mees ja naine” altaril, on see meie vihje tulevikule,” rääkis näituse kuraator Mark Soosaar. “Nimelt on muuseumil kavas järgmisel aastal näitus “Püha kunst”, kus kõrvuti Vilmantase religioossete taiestega eksponeerime paljude Läänemere ääres elavate kunstnike kristlikke teoseid.”

Soosaare sõnutsi on Marcinkeviciuse loomeõhtu kavandatud tema tööde laiemaks tutvustamiseks, kui see on võimalik mosaiikse aktinäituse ekspositsioonis. Näitusel on vaadata vaid väike osa Leedu kunstniku loomingust, kuid suur osa tema töödest on pühendatud maailma loomisele, sakraalsetele teemadele peamiselt Vana Testamendi motiividel. Kunstnik tutvustab neid maaliseeriaid slaidiprogrammiga,  kuulatakse Leedu muusikat.

Marcinkeviciuse loomeõhtul avatakse ühtlasi XXVI Pärnu filmifestivali eksperimentaalfilmide programm, mis sel aastal koosneb inimkeha ja -hinge teemal loodud linateostest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles