Pealinlased peavad Valgamaad Eestimaa Siberiks

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Linnar Priimägi
Linnar Priimägi Foto: Postimees/Scanpix

Et parandada Valgamaa mainet, tuleks Linnar Priimäe arvates muuta ettekujutust maakonnast kui Eestimaa Siberist, nihutades selle kujutlustes Eesti keskmesse.

«Valgamaalased peavad ise oma elukohta heaks, turvaliseks ja kauni loodusega huvitavaks kohaks. Majandussurutise aastatel on langenud nende hinnang töövõimalustele ja suurenenud pessimistlikud hoiakud – ei teata, mis saab tulevikust,» ütles Tallinna Ülikooli reklaami ja imagoloogia õppejõud Linnar Priimägi.

Noorte pealinlaste silmis on kuvand Valgamaast aga hoopis teine. Kokkuvõtvalt võib seda väljendada lausega: Valgamaa on Eestimaa Siber.

«Väljastpoolt vaataja arvamusel on maakond liikumatu ehk arenematu, kauge, kasutu, vaene ja külm ääremaa. On küll rahumeelne ja ainulaadne,» nimetas Priimägi maakonna iseloomustamiseks öeldud märksõnu. Priimäe arvates loovad need pildi liikumatust, kargest talvemaastikust.

Valgamaa tuleks tema hinnangul mainekujunduslikult nihutada Eesti keskmesse ning imagoloogiliset eemalduda Lätist. «Igasugune seos Lätiga nõrgendab Valgamaa isedust Eesti osana. Eesmärk on Valgamaa välja tuua kauge ääremaa, Eestimaa Siberi staatusest,» rõhutas asjatundja.

Priimägi soovitas kasutada Valgamaa kolmainuse rõhutamisel nimetusi Valgamaa – Valge Võrumaa, Valge Tartumaa ja Valge Mulgimaa. Valge nimi tekitavat temas assotsiatsioone: puhas, valkjas, talvine, külm. «Tüüpkuvandile, milleks on näiteks Mulgimaa, tuleb üles ehitada karakterkuvand ehk siis Valge Mulgimaa,» selgitas Priimägi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles