Jaanid toovad turule melu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nädal tagasi müüs Maarika Kivi Eesti maasikaid 12-eurose kilohinnaga. Eile pakkus ta väiksemaid kodumaiseid marju aga kolm korda odavamalt ehk nelja euroga kilo eest. Seevastu kurgi hind on Kivi sõnul jaanipäeva eel tõusnud.
Nädal tagasi müüs Maarika Kivi Eesti maasikaid 12-eurose kilohinnaga. Eile pakkus ta väiksemaid kodumaiseid marju aga kolm korda odavamalt ehk nelja euroga kilo eest. Seevastu kurgi hind on Kivi sõnul jaanipäeva eel tõusnud. Foto: Sille Annuk

Eile hommikul levis Tartu avaturul justkui telefonimäng müüjate seas teade tõsta värske kurgi hind kahelt eurolt kahe ja poole peale. Hinnatõusuks annavad põhjust jaanilised, kes letid õhtuks nagunii vaat et tühjaks ostavad.


«See on igal aastal nii, et enne jaani hinnad kerkivad ja tööd on väga palju, sest jaanipäeval tulevad turule needki, kes siin muidu ei käi,» rääkis turukaupmees Salme Rander.

Ent eilne hinnatõus osutus Randeri meelest siiski ennatlikuks. «Ei osteta ju selle kahe ja poolega, lasen kahe euro peale hinna tagasi täna, aga eks vahetult enne jaani tõuseb hind jälle,» arutles ta eile päeval.

Üle kümne aasta turul värskeid aiasaadusi müünud Eldi Aksjonova sõnul ongi kurk ja tomat jaanipäeva eel turul enim nõutud kaubad.

Maasikaaeg

Turulised eelistavad nelja­eurose kilohinnaga värske hapukurgi asemel poole odavamalt värskeid kurke osta ning neid ise hapnema panna. Tomat on minev kaup aga grill-
liha kõrvale.

Siiski sugugi mitte kõigi kaupade hind ei kerki jaanipäeva eel. Nädala eest veel 12 eurot maksnud Eesti maasikaid sai turult eile juba nelja euroga. «Nüüd on maasikaaeg käes. Marja tuleb iga päevaga aina juurde ja see on ka hinna alla toonud,» rääkis Järve aiandi müüja Maarika Kivi.

Ta lisas, et aiasaaduste hinda kujundab nii see, kui palju on kasvatajatel kaupa pakkuda, kui ka turukülastajate rahakoti paksus. «Ostjad kujundavad hinna. Kui nemad ostavad kallimalt, on hind kallim. Kui nad ei osta ja kaup jääb järele, lastakse hinda alla. Turg reguleerib,» rääkis Kivi.

Eile olid kolmandat päeva  müügil ka esimesed selleaastased kukeseened. Imepisikeste kahvatukollaste seenetäppide kilo eest tuli ostjail rahakotti kergendada 30 euro võrra. Aasta tagasi samal ajal maksis kilo kukeseeni turul 20 eurot.

«Seeni on praegu veel väga vähe: kolm-neli kilo on päevas pakkuda ja see ostetakse õhtuks kõik ära. Praegu pole põhjust hinda alla lasta,» rääkis kukeseeni müünud Rander.

Jaaniaegne hinnanihe

Sama kiired on kaupmeeste päevad ka siseturul, kus jaanipäevalised ostavad liha šašlõkitegemiseks ja grillimiseks.  

«Kaelakarbonaadi ja praetükkide müük kasvab umbes neli korda. Saaks rohkemgi müüa, aga ise ei jõua lihtsalt rohkem,» rääkis lihamüüja Anneli Kiivits.

Tavapäraselt 3,80 maksva kaelakarbonaadi kilohind tõuseb jaanipäevaks 6 euro kanti.

Seevastu supikonti, süldimaterjali ja hakkliha turukülastajad jaanipäeva paiku eriti ei taha ning nende hind langeb. «Hinnad lähevad paigast ära, aga kohe pärast pühi on kõik jälle endine,» lausus Kiivits.
 
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles