Võitja kiitis maratoni korraldust

Andris Tammela
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kristo Reinsalu sai võidupüha maratoni võitjana kaela sinimustvalgete lintidega tammepärja.
Kristo Reinsalu sai võidupüha maratoni võitjana kaela sinimustvalgete lintidega tammepärja. Foto: Urmas Luik

Esimese Pärnumaa võidupüha maratoni võitnud harjumaalane Kristo Reinsalu nautis finišeerimist linna peatänaval publiku keskel, kuid tegi jooksu korraldajaile paar märkust.

Reinsalu jõudis reedeses suvelõõsas, kui termomeeter näitas kohati 26 soojakraadi, Torist alanud ja Pärnu Rüütli platsil lõppenud maratoni finišisse ajaga 2:41.18.

Finiš oli emotsionaalne

“Rüütli tänaval finišeerimine oli väga hea mõte,” ütles Reinsalu Jooksuportaalile. “See meenutas emotsionaalselt suuri linnamaratone, kus on samuti pikem lõpusirge mõnel peatänaval ja kaasa elamas hulgaliselt pealtvaatajaid.”

Samal ajal märkis võitja, et kõnealuse maratoni rada ei sobi rekordite jooksmiseks, sest joosta tuli nii pehmemal pinnasel kui kitsamatel metsaradadel ja treppidest üles.

“Arvestades senise suve ilmselt üht kuumemat ilma, oleks võinud olla joogipunkte tihedamalt,” lisas Reinsalu. “Õnneks aitas mind vahepeal suurest hädast välja ees sõitnud jalgrattur. Olen talle väga tänulik!”

Võitja sai finišis kaela tammepärja sinimustvalgete lintidega ja aastaks oma auhinnakappi Eesti sõjameeste mälestuskiriku välja pandud jooksjat kujutava rändauhinna. Jüri Kase idee järgi tehtud kuju ehib Vabadusristki.

Alla kolme tunniga läbis maratoni vaid esikolmik. Naisi oli 101 võistleja seas 11 ja esimesena lõpetas pärnakas Irja Bernard, kes kaotas võitjale üle tunni.

Maratonidistantsi läbis teiste seas mitu tuntud pärnakat. Endla teatri eelmine pealavastaja Tiit Palu lõpetas 3:23.03ga ja sai 15. koha. Pärnu abilinnapea Meelis Kukk oli 101 lõpetanu seas 3:39.17ga 26., edestades võidupüha maratoni mõtte autorit Jüri Leesmäed kuue sekundiga.

Maratoni lõpetas ka Pärnu maavanem Andres Metsoja, läbides raja nelja tunni, 11 minuti ja 48 sekundiga. “Võib rahule jääda, elu esimese maratoni kohta oli aeg igati korralik,” märkis Metsoja finišis. “Emotsioonid on laes ja jooksu korraldus oli hea.”

Tugev kaubamärk

Maratoniga samal ajal toimus võidupüha poolmaraton Reiu puhkekeskusest Pärnusse. Selle võitis 122 lõpetaja seas Jaanus Baumann Lääne-Virumaalt.

Ürituse raames toimusid Pärnu kesklinnas maratonirajal kepikõnd ja Rüütli platsil lastejooksud.

Peale selle saadeti Tori kiriku juurest jooksjatega teele mälestustuled, mis samuti jõudsid Pärnu Rüütli platsile.

Maratoni peakorraldaja Vahur Mäe arvates on Pärnu võidupüha maraton kvaliteetne sporditoode, mida edukalt annab müüa järgnevatelgi aastatel.

“Maraton oli juba tänavu väikest viisi rahvusvaheline sündmus, sest osales jooksjaid nii Lätist, Soomest kui Rootsist,” teadis Mäe. “Tagasiside oli võistlejatelt uskumatult hea, just kiideti raja emotsionaalset tausta. Ainsa asjana heideti ette, et kuuma ilma tõttu oleks võinud olla rajal mõni teeninduspunkt rohkem.”

Kuumus tegi liiga viiele jooksjale - maratoni jättis pooleli kolm ja poolmaratoni kaks jooksjat. Arstiabi vajas üks katkestanutest.

Võidupüha maratoni esikolmik

Kristo Reinsalu (Harjumaa) 2:41.18

Mario Mustasaar (Pärnumaa) 2:45.58

Reget Roomet (Pärnumaa) 2:59.35

Võidupüha poolmaratoni esikolmik

Jaanus Bauman (Lääne-Virumaa) 1:24.13

Ahto Jakson (Harjumaa) 1:24.48

Karl Mäe (Pärnumaa) 1:26.35

Andmed: www.2silda.ee

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles