NATO kinnitas oma toetust Türgile

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

NATO rõhutas eile pärast erakorralisi konsultatsioone, et Türgi hävitaja allatulistamine Süüria poolt on ”vastuvõetamatu”, ning kinnitas Türgile ”tugevat toetust ja solidaarsust”.

”Peame seda tegu vastuvõetamatuks ja mõistame selle jõuliselt hukka,” ütles NATO peasekretär Anders Fogh Rasmussen. ”Liitlased väljendasid tugevat toetust ja solidaarsust Türgiga.”

Rasmussen tegi avalduse pärast Põhja-Atlandi Nõukogu erakorralist koosolekut, mille kutsus kokku Türgi pärast seda, kui Süüria tulistas alla Türgi hävitaja F4 Phantom. Kaks pilooti on endiselt kadunud.

”See on järjekordne näide sellest, kuidas Süüria võimud ei hooli rahvusvahelistest normidest, rahust, julgeolekust ega inimeludest,” ütles Rasmussen pressikonverentsil.

”Ütlen seda selgelt. Alliansi julgeolek on jagamatu. Me seisame koos Türgiga tugevas solidaarsusevaimus,” ütles Rasmussen.

Türgi palus konsultatsioone vastavalt NATO aluslepingu 4. artiklile, mis lubab liikmel (Türgi) paluda konsultatsioone, kui selle julgeolekut ohustatakse. Alates NATO asutamisest 1949. aastal on seda vaid kahel korral tehtud - eelmine kord oli seoses Iraagi sõjaga 2003. aastal samuti Türgi palvel.

Türgi peaminister Recep Tayyip Erdogan hoiatas Süüriat, et edaspidi ei jäta Türgi armee reageerimata Süüriast lähtuvatele piiririkkumistele. Viimasel ajal on Süüria kopterid eksinud korduvalt Türgi õhuruumi, kuid neid pole kimbutatud.

Erdogan lisas, et armeele on antud uued korraldused ja kõiki sõjalisi elemente, mis Süüria poolt Türgi piirile lähenevad, peetakse ohuks ja sõjaliseks sihtmärgiks.

Türgi avalikkuses ei ole suurt viha täheldatud ja rohujuure tasandil ei soovita ilmselt sõtta minna.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles