Pärnul „Terevisiooni” edetabelis kaks kohta

Urmas Hännile
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ilusa muusika festival "Schilling" Kilingi-Nõmmes.
Ilusa muusika festival "Schilling" Kilingi-Nõmmes. Foto: Meisi Volt

Eesti Televisiooni hommikusaade „Terevisioon” sai ühele poole suviste kultuurisündmuste edetabeli koostamisega. Pärnu suveüritustest pääsesid kõnealuse pingerea esikümnesse kaks siinset kultuurisündmust.

Eesti tegijatest ja vähem tegijatest vaimuinimeste eelistuste põhjal valminud edetabelis hõivas seitsmenda koha „Schilling 2012”, Kilingi-Nõmme suveaias 7. juulil toimuv kuues ilusa muusika festival.

Üheksandaks hääletasid küsitluses osalenud 26. juulist kuni 2. augustini Pärnus korraldatava Järvi suvefestivali.

Seejuures oli Pärnumaa seis enne jaanipäeva tehtud vahekokkuvõttes üpris nukker: 21. juuni seisuga oli ainsana siinsetest üritustest üleriigilises pingereas „Schilling”. Tõsi, kõrgel neljandal kohal.

Nii viimati mainitu kui Järvi suvefestivali kõrval leidsid mitut masti kultuuritegelaste poolt märkimist veel tosina jagu Pärnumaal aset leidvaid ettevõtmisi, mida üks või teine oma suveplaanidest rääkinu kavatses või kavatseb kindlasti külastada.

Pärnust mahuvad sellesse loetellu hansapäevad, rannakino, Endla „Seljatas 100 meest”, juba toimunud “Watergate”, motokross „Pärnu kuningas 2012” ja „Monster Music Festival”; maakonnast Kurgja talurahvamuuseumis taasetenduv Eugene O’Neilli „Iha jalakate all” ja Varbla vallas Kidise muusikatalus esitatav „Kidise tiigimuusika”.

Ooperipäevad ja karneval

Kuivõrd erinevaid kultuurisündmusi edetabeli koostamisel välja pakuti, tõestab järgnev põgus nimistugi.

Nii on maalikunstnik Navitrolla suveplaanides esikohal käik Põlvamaale Varbusele Eesti maanteemuuseumi, pärast mida võtab maalermeister jalge alla tee Värskasse Seto kuningriigi päevale, kust omakorda suundub tegema tiiru peale kas Saare- või Hiiumaale.

Näitleja Guido Kangurile on olulisimad “Nargenfestival” kogu oma mitmekesisuses, “Augustibluus” ja Saaremaa ooperipäevad.

Ansambli Zetod eeslauljale Jalmar Vabarnale on oluline Värska laululaval esitatav muistne muinasrokk „Peko”. Veronika Portsmuthile, 2011. aasta suvel toimunud noortelaulupeo „Maa ja ilm” kunstilisele juhile aga R.A.A.A.Mi poolt Tapa raudteejaamas mängitav „Viirastuste vaksal”.

Nimetades oma suveürituste eelistusi, mainis laululõoke Hanna-Liina Võsa kõigepealt „Schillingut” ja Viljandi folki, teatrimees Üllar Saaremäe “Baltoscandalit”, Red Hot Chilli Peppersi kontserti ja kohtumist „Väikese nõiaga” Uhtjärve ürgorus.

Raadio 2 peatoimetaja Henry Kõrvitsa ehk Genka meelisürituste hulka mahtusid nii Põlvamaal Mooste mõisas reede õhtust pühapäeva lõunani katkematu kavaga tuuriv karneval kui Eesti hiphopi festival Elvas.

“Õllesummeri” rahvas

Pärnu linnavalitsuse haridus- ja kultuuriosakonna juhataja asetäitja Ela Tomson oli “Terevisiooni” Pärnule nukrat suviste kultuurisündmuste edetabelit kommenteerides seisukohal, et subjektiivseid pingeridu ei maksa ületähtsustada. Need võib teatavaks võtta, aga nende pärast ahastada või eufooriasse minna pole põhjust. Eriti veel Pärnus, kus toimuvast leiab igaüks oma.

„Oleme püüdnud Pärnu suve kava koostada seinast seina, et oleks midagi igale huvilisele: tuleb vaid kultuuriprogrammist leida endale huvi pakkuv,” kinnitas Tomson.

Kultuurijuht meenutas äsjast Põhja- ja Baltimaade meestelaulupäeva ja selle teleülekandest talle meelde jäänud usutlust.

„Kahelt noormehelt küsiti kommetaari peo kohta ja mulle nii väga meeldis neist ühe vastus, et siin on nii tore, ja see on nii hea tõestus sellele, et me pole ainult “Õllesummeri” ja “Rabarocki” rahvas,” nentis Tomson. „Kui seda ütleb üks 17aastane, siis on seda väga tore kuulda.”

 

Suviste kultuurisündmuste edetabel

1. Red Hot Chilli Peppersi kontsert (Tallinn)

2. Viljandi folk

3. Viru folk (Lääne-Virumaa, Käsmu)

4. Kärdla kohvikute päev (Hiiumaa)

5. Lady Gaga kontsert (Tallinn)

6. “Juu jääb” (Muhumaa)

7. “Schilling” (Pärnumaa, Kilingi-Nõmme)

8. “Õllesummer” (Tallinn)

9. Järvi suvefestival

10. Hard rock’i laager (Raplamaa, Vana-Vigala)

Andmed: ETV „Terevisioon”

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles