Kivisilla jäänustest valmib õuekohvik

Jaan Olmaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ajaloolise Kivisilla makett Kaarsilla juures.
Ajaloolise Kivisilla makett Kaarsilla juures. Foto: Margus Ansu

Sel kevadel Rüütli tänaval avatud Kivi baar tõstab ööl vastu neljapäeva Kaarsilla alt Emajõe põhjast välja endise Kivisilla jäänused, et ehitada neist baari ette suvekohviku lauad ja toolid.


«Kui aus olla, siis see mõte tekkis kolm nädalat tagasi saunalaval paari õlle seltsis,» avalikustas Kivi baari omanik Si­mo Türn, kuidas põnev idee alguse sai. «Pärast seda hakkasin linnavalitsusest uurima, kas see võiks kõne alla tulla, ja tagasiside on olnud üllatavalt positiivne ja kaasa aitav.»

Öine aktsioon

Paari nädalaga õnnestus Türnil saada kõik ettevõtmiseks vajalikud load ja kooskõlastused ning ööl vastu neljapäeva hakataksegi kraanaga tõstma vanu Kivisilla kive veest välja. Kuidas kõik täpselt toimub ja mida jõest leida loodetakse, ei osanud Türn eile veel öelda.

«See on hea küsimus, aga ma ei oska isegi midagi loota ega oodata. Me oleme kalda peal silla tükke näinud, aga mis sealt vee alt välja tuleb, pole õrna aimugi. Kui suured ja terved need kivid on, näeme alles siis, kui need on kaldale tõstetud,» rääkis Türn.

Mõte on ehitada Kivisilla kividest Kivi baari ette suvekohviku mööbel – lauad ja toolid. «Me tõstame need kaldale, peseme puhtaks ja viime siis Rüütli tänavale. Sellise mööbliga saaksime teistest eristuda ja linnapilti värvilisemaks muuta,» lausus Türn.

Tähelepanu Kivisillale

Aktsiooni teine eesmärk on pöörata tähelepanu sõjas hävinud Kivisillale. «Me tahame Kivisilla teema uuesti üles tõsta ja noortele ning ka linlastele ja riigile teadvustada, et meil on selline asi kunagi olnud,» selgitas Türn ja lisas, et Rüütli 13 maja seinale on kavas panna Kivisilla ajalugu tutvustav infotahvel.

Eile õhtupoolikul tegid tuukrid vee all juba eelluuret ning uurisid olukorda. Peale kivide hankimise on neil plaanis ka Kaarsilla-alust jõepõhja puhastada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles