Pärnu blogijate moehuvist sündis moeajakiri

Anu Villmann
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sügav huvi moemaailma vastu ärgitas Pärnu neide Stella Raudseppa (vasemal) ja Getri Mitti looma ajakirjaga sarnanevat moeblogi. Stilist.ee toimetusse kuulub kolmaski pärnakas – Grete Talu.
Sügav huvi moemaailma vastu ärgitas Pärnu neide Stella Raudseppa (vasemal) ja Getri Mitti looma ajakirjaga sarnanevat moeblogi. Stilist.ee toimetusse kuulub kolmaski pärnakas – Grete Talu. Foto: Urmas Luik

Napilt pool aastat on pärnakad Getri Mitt, Stella Raudsepp ja Grete Talu toimetanud ühist moe- ja stiiliblogi Stilist.ee. Tegu on küll ajaveebiga, ent oma sisult ja näolt meenutab neidude looming pigem ajakirja.

Stilist on väga uus tulija Eesti üha kirjumaks muutuval blogimaastikul ja eristub ülejäänutest suuresti just sellega, et ajaveebi taga on oma toimetus, kuhu kuulub isegi keeletoimetaja, ja sellegi poolest, et lehe ülesehitus ja sisu meenutavad igas mõttes interaktiivset žurnaali.

Uut lugemist lisandub sinna keskmiselt viie loo jagu nädalas. Vahel rohkem, siis jälle vähem, kuid eesmärgiks on seatud, et igal argipäeval saaks vähemalt üks postitus üles.

Blogi nime kannab Stilist seepärast, et ajaveeb annab autoritele eneseväljenduseks ajakirjaga võrreldes vabamad käed. Kirjutada näiteks empiirilisi lugusid mina-vormis.

Peale selle, et noored naised on pannud seljad kokku ühise moepäeviku pidamisel, kutsuvad nad teisi Eesti blogijaid 14. juuliks suvepealinna esimesele blogijate moeturule.

Kolm autorit

Stilisti eestvedaja Getri Mitt räägib, et mõte luua blogi naisele, kes hindab moodi ja tahab olla kursis ilumaailmaga, mõlkus tal meeles pikemat aega. Kodumaistes naisteajakirjades annavad liialt tugevasti tooni suhte- ja seksiteemad ning puhtalt moele, kunstile ja disainile pühendunud käsitlusi on vähevõitu.

Võõrkeelseid moežurnaale lugedes leidis neiu, et Eestiski võiks huvilistele pakkuda ainult moele keskendunud lugemismaterjali.

Äsja Eesti kunstiakadeemias moestilistika esimese kursuse lõpetanud Mitt kutsus kampa jumestaja Grete Talu ja moehuvilise Stella Raudsepa. Kõigil kolmel on ka oma isiklik blogi, kus nad kirjutavad inglise keeles. Et aga Stilist on mõeldud kohalikule lugejale, ilmuvad siin lood eesti keeles.

Talu kanda on Stilist.ee-s iluteemad, Raudsepp on keskendunud persoonilugudele ja Mitt moeuudistele. Aga igaühel on voli kirjutada muustki.

Koidula kooli gümnasistist Raudsepp on intervjueerinud Eesti ja välismaa omanäolisi moeblogijaid, näiteks ameeriklanna Kirsten Nunezit, kohalikest tegijatest moedisainer Kristiina Viirpalu ja ansambel Tenfold Rabbiti solisti Andres Kõpperit.

Pärnus palju moeblogijaid

Moegurmaanidena on piigad väga hästi kursis Eesti ja kitsamalt Pärnu moeblogindusega. Pärnus leidub küll üksjagu kirjutajaid, paraku on nende päevikute kvaliteet kõikuv.

Mitt avastab oma sõnutsi pidevalt uusi kohalikke tegijaid, kuid paljude blogide häda on asjaolu, et nad ei arene: ei kogu tuntust ega lugejaid.

“Mõnda aega loen ja jälgin, et väga äge blogi, aga hiljem tõden, et edasiminekut pole. Sellest on kahju, sest näiteks välismaal on palju neid, kes ainult blogipidamisest end ära elatavad,” teab Mitt.

Üks põhjusi, miks kohalikud sulesepad paigal tammuma jäävad, peitub keeles. Eesti väiksus seab piirid ja kui inglise keeli end ei väljenda, pole paraku lugejaskonna hüppelist kasvu oodata.

Pärnakad on oma kogemusest õppinud, et teha head ja huvitavat ajaveebi, mis kohalikku lugejatki järjepidevalt köidaks, nõuab küll kannatlikkust ja vaeva, aga on täiesti võimalik.

Tõsi, ülilennukaid eesmärke, nagu näiteks päris žurnaaliks kasvada, neiud endale ei sea. Esiotsa on sihiks lehte tasapisi arendada ja sisu mitmekülgsuse eest hea seista.

Stilisti püsijälgijate seas on autorite üllatuseks palju verinoori tütarlapsi, ent selgub, et ka mehi. “Mehedki loevad ja ütlevad, et wow!, neil on väga huvitav,” jutustab Mitt.

Mis edasi?

Oma sihtgrupina näeb toimetus aga keskmisest moeteadlikumat noort naist, keda huvitavad disain, kunst, põnevad inimesed, moeuudised ja -soovitused ja arvukad iluteemad. Sisu suhtes on lugejate ettepanekud väga teretulnud.

Mõtteid edaspidiseks jagub neiudelgi. Kui blogi jälgijaid huvitab, hakatakse avaldama tänavastiili galeriisid. Miti jutu järgi ükski teine Eesti väljaanne seda järjepidevalt ja tiheda ilmumissagedusega ei tee. “Samal ajal kantakse meil väga ägedaid asju,” kinnitab ta. “Kui vahel mõni ülevaade korra kuus ilmubki, siis seda on vähevõitu.”

Kirjaneitsid on päri, et ühes nende enda arenemisega muutuvad Stilisti teemad ja lähenemisnurgadki, kuid üks on kindel: suhete ja muu niisuguse kohta ei hakata ühises moeblogis kunagi sõna võtma.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles