Viljar Soomre: Tulekul on Treimani kodukandipäevad

Tõnu Kann
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viljar Soomre.
Viljar Soomre. Foto: PP

Vastab Viljar Soomre, Treimani rahvamaja juhataja.

Sel reedel algavad Treimanis kolm päeva kestvad kodukandipäevad, kuhu on oodatud nii ümberkaudne rahvas kui inimesed, kes tunnevad selle mereäärse kauni kohaga emotsionaalset sidet.

Reede õhtul ja sellele järgneva kahe päeva jooksul toimub Treimanis nii palju, et oodata on rahvapidu, mis kandub rahvamajast kirikusse, kõrtsi, randa ja palliplatsile.

Rääkige lähemalt, mis Treimanis eeloleval nädalavahetusel toimuma hakkab.

Reede õhtul kuulame Treimanist pärit Silver Seppa ja tema kaasat Kristiina Ehinit muusika- ja luuleõhtul rahvamajas. Samal kontserdil esineb Treimani noor solist Carolyn Grents, kes õpib laulmist Endla Murdi käe all Pärnu Kunstide majas ja saavutas sel kevadel Poolas rahvusvahelisel noorte talentide konkursil kolmanda koha.

Kontserdi järel avame öökino, kus vaatame videomeenutusi möödunud sündmustest.

Laupäeva keskpäeval on jumalateenistus Treimani luteri kirikus. Kodukandipäevade pidulik avatseremoonia algab jumalateenistuse järel kell 13 rahvamaja juures.

Seejärel läheb päev veidi kirjumaks: kel soovi, võib istuda vestlusringi, kus räägitakse siitkandi minevikust, olevikust ja tulevikust, või minna osa saama lasteüritustest või hoopis olla publiku hulgas paarisvõrkpallivõistlustel või panna proovile oma täpsuse korvpalli vabavisetes.

Rahvamajja oleme üles seadnud näituse, kus on väljas Treimani akvarellikursuslaste tööd. Nimelt toimus meil möödunud nädalal juba neljas kunstikursus tunnustatud Soome akvarellisti Maikki Haapala juhendamisel, Treimanis on aastaid olnud tema suvekodu. Raamatukogus on vaadata teise meie siinse kunstnikust suvekülalise Virve Gaimi õlimaalid.

Õhtupoole koguneme sadamasse lõbusatele jõukatsumistele, kus toimuvad sõudmisvõistlus, saapavise ja kotisjooks. Sealsamas on ka taidlejate kontsert ja kalurite päeva simman ansambliga Vanad Sõbrad. Kaasa löövad kohalikud muusikud. Saab maitsta külasuppi ja suitsukala.

Pühapäeval anname rahvale aega välja puhata kuni kella 14ni, kui algab mälestusjumalateenistus Treimani kalmistul.

Kodukandipäevadeks on valminud raamat “Treimani 2012” ja postkaardikomplekt. Mis seal peal on ja kes pildid on teinud?

Kuna siinne kant on Eesti edelapoolseim, jäädvustasimegi postkaartidele Edela-Eesti rannakülad Orajõe, Treimani, Metsapoole ja Ikla. Fotode autoriteks Arvo Meeks, Ardo Holts, Heino Einaste ja Esta Vesik.

Mis ajast Treimani aastaraamatut juba välja antakse?

Kuna meie kodukandipäevad toimuvad viieaastase intervalliga, oleme seda tähistanud ka Treimani-teemalise brošüüri väljaandmisega. Käesolev on juba neljas. Selles on siitkandi viimase viie aasta tähtsündmuste kroonika ja väike ülevaade ettevõtluse kohta. Põhjalikumalt on käsitletud siinset suvitust. Mineviku jäädvustustest on põhirõhk siitkandi sõjasündmustel ja nendega seotud isikutel.

Raamatu on kokku pannud Virve Tali, Tiia Soomre, Evi Laarents ja mina.

Ja raha, mille järele tänapäeval aina päritakse?

Õnneks on meie tegemisi toetanud Pärnu maavalitsuse juures kohaliku omaalgatuse programm, mis 1996. aastal käivitati just külaliikumiste toetuseks. Selleta oleksid meie võimalused väga piiratud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles