Üha enam vanemaid loobub laste vaktsineerimisest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Statistika andmetel loobub aina rohkem lapsevanemaid oma laste vaktsineerimisest ja Maailma terviseorganisatsiooni (WHO) soovitatav protsent jääb täitmata.

Ameti andmetel vähenes vaktsineeritus 2011. aastal üheaastaste laste seas nii difteeria, teetanuse, läkaköha, B-viirushepatiidi, leetrite, mumpsi, punetiste, Haemophilus influenzae B-tüübi kui lastehalvatuse puhul ja kukkus allapoole WHO soovitusi. Riiklikus vaktsineerimiskavas olevast suurenes vaid aastaste laste kaitsesüstimine tuberkuloosi vastu.

Kuigi tegemist on ainult 1,2–1,5protsendise langusega ja endiselt on vaktsineeritud üle 90 protsendi aastastest lastest, tekitab olukord terviseameti peaspetsialisti Irina Filippova jutu järgi muret.

“Kui näiteks enne kooliminekut on vaid 70 protsenti lastest difteeria, teetanuse, läkaköha ja lastehalvatuse vastu korduvalt vaktsineeritud, tähendab see ikkagi, et umbes 3500 last läheb kooli nende haiguste suhtes osalise immuunsusega,” rääkis ta. “Kuigi peamiselt oleneb lapse vaktsineerimine ikkagi vanematest, on erinevusi ka perearstiti. Mõne perearsti patsientidest on 100 protsenti vaktsineeritud, kõige halvem näide on aga olnud 46 protsenti.”

Sotsiaalministeeriumi terviseala asekantsleri Ivi Normeti väitel levib kaitsesüstimisvastane informatsioon praegu paremini kui seda toetav teave. Tema sõnade järgi tähendab vaktsineerituse vähenemine seda, et haigused, mida saaks kaitsesüstidega vältida, levivad ja põhjustavad haiguspuhanguid. “Eestis on mureks eelkõige läkaköha, aga Euroopas on järjest ka teiste haiguste puhanguid,” märkis ta.

Varsti üheksakuuseks saava tütre ema Kadi Piikovi selgitusel pole tal olnud südant hakata oma väikest last vaktsiinidega mürgitama enne, kui lapse organism on jõudnud ise tugevneda.

Naine on saanud infot vaktsineerimise kohta peamiselt raamatutest ega ole veel otsustanud, kas ta edaspidi laseb oma tütart kaitsesüstida.

Samal ajal tõdeb ema, et kuna lasteaias levib palju igasuguseid haigusi, siis näiteks tuberkuloosi vastu vaktsineerimist ta siiski kaalub.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles