Annika Poldre: Põllumehel tühjad pihud?

Annika Poldre
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Annika Poldre.
Annika Poldre. Foto: PP

Euroopa Parlament otsustas, et Eesti ja teised 2004. aastal Euroopa Liitu astunud riigid võivad oma põllumeestele järgmisel aastalgi riigisisest lisatoetust maksta, kuigi liitumislepingu järgi peaks lisamaksmine tänavuse aastaga lõppema. Raha selle loa kasutamiseks EList juurde ei anta. Järgmise aasta riigieelarves selleks mingit summat ette nähtud pole. See tähendab, et tuleval aastal kukub põllumeeste toetus 2010. aasta eelsele tasemele, kui lisaraha ei leita.

Põllumeeste toetamisel kogutud paarkümmend tuhat allkirja, poliitikute ja presidendi selleteemalised sõnavõtud justkui kandsid vilja. Ent nagu on tunnistanud rahandusminister, pole praegusest võrdsemaid toetusi nõudes arvestatud, et lisaraha selleks tuleks oma riigieelarvest leida.

Kas rahandusministeerium hakkab nüüd järgmise aasta eelarvet üle vaatama? Enam ei piisa jutust, et oleme saanud vähem põllumajandustoetust, see-eest palju raha ühtekuuluvusfondist ja “vaadake, kui uhkeks tehti selle rahaga Mäo ristmik!”. Ega põllumees saa viia oma sigu Mäo ristile, kus näidata, et söödavilja raha pole, selle asemel laiub magistraalide sõlmpunkt. Põllumees vajab raha ja omamaine toit on teatavasti riigile strateegilise tähtsusega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles