Pärnumaa perearstide töö leidis tunnustamist

Urmas Hännile
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PP

Pärnumaa 52 perearstist 50 sai mulluse viljaka töö eest lisatasu, maksimumarvu punkte perearsti kvaliteedisüsteemis haiguste ennetamise ja krooniliste haigete tulemusliku jälgimise eest pälvisid Jaan Lemendik (pildil) OÜ Pärnu Perearstidest ja Eve Niklus Mai Perearstid OÜst.

„Perearsti kvaliteedisüsteemi raames peab perearst tegelema mitme inimeste tervist kõige enam mõjutava tegevusega, näiteks hõlmab arsti töö vaktsineerimist, samuti püütakse vältida krooniliste haiguste väljakujunemist, haiguste ägenemist ning ära hoida tüsistusi,” märkis Eesti haigekassa avalike suhete juht Evelin Koppel.

Koppel lisas, et perearstidel tuleb igapäevatöös kokku puutuda nii kõrgvererõhktõve, teise tüübi suhkurtõve (insuliinsõltumatu diabeedi), kilpnäärme talitushäire kui müokardiinfarkti läbi teinud patsientidega ja see eeldab väga laia kompetentsi.

„Valitud on haigusrühmad, mille mõju elanike tervisele ja suremusele on suurim, ning indikaatorid, mis on rahvusvaheliselt tõenduspõhised,” selgitas haigekassa ametnik perearsti kvaliteedisüsteemi koostamise aluseid. „Samuti hinnatakse perearstide erialast lisapädevust, näiteks günekoloogilisi tegevusi ja raseduse jälgimist. Kvaliteedisüsteem võimaldab perearste töö tulemuslikkusest sõltuvalt diferentseeritult tasustada.”

Koppel nentis, et kvaliteedisüsteemis osalemine on tohtritele vabatahtlik. Samal ajal kaasneb süsteemiga liitunud ja hea tulemuse saavutanud perearstidele suurem uuringufond.

Kõigil perearstidel on uuringufondi suurus 29 protsenti pearahast. Kvaliteedisüsteemiga liitunud perearstidel on uuringufondi maht aga 34 protsenti ja kvaliteedisüsteemis hea tulemuse saavutanutel 37 protsenti pearahast. Peale selle on võimalik saada kord aastas kokku kuni 3834.70 eurot kvaliteedi lisatasu.

Kvaliteedisüsteemiga liitunud perearsti töö mahtu eelmainitud valdkondades hindab haigekassa, mis otsustab sellegi üle, kas perearst on lisatasu väärt.

„Kui perearst osaleb kvaliteedisüsteemis ja indikaatorid on nõutavas mahus täidetud, näitab see, et konkreetse arsti nimistu krooniliste haigustega patsientide tervis on järjepideva kontrolli all, samal ajal on perearst tegelnud hoolikalt patsientide haiguste ennetusega,” rääkis Koppel.

Perearstide kvaliteediindikaatorite süsteem on haigekassa ja Eesti perearstide seltsi ühisettevõtmine, mis rakendus 2006. aastal.

Kui tunamullu osales perearsti kvaliteedisüsteemis 718 ja läinud aastal 756 tohtrit, siis tänavu juba 777 Eesti 801st kinnitatud nimistuga töötavast perearstist.

„Seega on süsteemiga liitunud juba 97 protsenti perearstidest,” ütles Koppel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles