Juhtkiri: ESMile süttis roheline tuli

Arvamustoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu Postimees.
Pärnu Postimees. Foto: PP

Eesti kõrgeim kohtuinstants riigikohus on Euroopa stabiilsusmehhanismi (ESM) asutamislepingu kohta oma sõna öelnud. Rahuldamata jäeti õiguskantsler Indrek Tederi taotlus tunnistada lepingu 4. artikli 4. lõige põhiseadusega vastuolus olevaks.

Pärnu Postimees soovitab kõigil arvuti ja internetiga huvilistel külastada riigikohtu kodulehte ning lugeda nii kohtuotsust kui riigikohtunike eriarvamusi. Just viimasena mainitud on kirjas üllatavalt ladusas ja arusaadavas keeles.

Kuigi Tederi lootus läks luhta, tegi riigikohtu 19-liikmeline üldkogu ära suure töö selles mõttes, et analüüsis ESMist tulenevaid kohustusi Eestile ja võimalikke ohte demokraatlikule põhiseaduslikule korrale.

Riigikohus möönis, et õiguskantsleri vaidlustatud artikkel piirab riigikogu finantspädevust, demokraatliku õigusriigi põhimõtet ja Eesti suveräänsust, kuid piirang on õigustatud. Loomulikult kipub kohe huulile küsimus: kui kaugele annab piirangutega minna?

Poliitikud on alati valmis ohverdama demokraatlikke põhimõtteid ja seda kujutab ESMi kiirmenetluse säte, mille puhul ei vajata enam kõikide riikide nõusolekut, vaid piisab kuue suurima osaleja tahtest.

Sestap pole imestada, et õiguseksperdid asusid ESMi otsuste tegemise kiirmenetluse suhtes õiguskantsleri poolele ehk pidasid kiirmenetluse sätteid põhiseadusega vastuolus olevaks.

Riigikohus süütas ESMi asutamislepingule aga rohelise tule. Riigikogu peab kogunema suvel erakorralisele istungile lepet ratifitseerima. Selleks on riigikohtult ees spikker, milliseid menetlusnõudeid tuleb järgida.

Õiguskantsler juhtis tähelepanu seoses ESMiga väga suure rahalise kohustuse võtmisele. Eesti osalus ESMis on 0,186 protsenti ehk ligi 1,3 miljardit eurot, mis kuuemiljardilise riigieelarve puhul on ikka väga suur ja arvestatav osa.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles