Tartumaa pere põles pikselöögist paljaks

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartumaal Vara vallas süttis äikesetabamusest elumaja.
Tartumaal Vara vallas süttis äikesetabamusest elumaja. Foto: Kristjan Teedema

Vara vallas Tartumaal lõi välk eile õhtul põlema talumaja. Tuli võttis kiiresti võimust ning pool tundi pärast väljakutset kohale saabunud päästjatel jäi üle kustutada vaid üleni leekides palkseinu.

«Olime parajasti naisega põllul heina niitmas kui käis kõva pauk,» kirjeldas leekides kodu kaotanud Tõnu Konist. Kohe pärast pikselööki tõusis maja poolt suitsusammas. «Kihutasime traktoriga põllult koju.» Koduõuele jõudes oli 1924. aastal ehitatud palkmaja katus leekides ning eterniiditükke lendas paukudes igasse ilmakaarde.

Perenaine Margit Runthal ajas auto majast kaugemale, et see kannatada ei saaks. Mees tormas veel paaril korral põlevasse majja, kust ta jõudis välja tuua dokumendid ning mõned riided. Rohkem enam majja sisse minna ei saanud ning ülejäänud maine vara jäi kõik tulle.

Esimene päästeauto jõudis kohale 22 kilomeetri kauguselt Alatskivilt umbes poole tunniga. Algul sõitsid päästjad õigest teeotsast mööda, kuid hiljem suutis häirekeskus tuletõrjujatele siiski õige teeotsa kätte juhatada. «Päästjad tegid oma tööd professionaalselt, üksnes kirusid, et kuidas neid küll nii valesti juhatati,» kirjeldas Konist.

Kui leegid tõrjutud, tuli ära lüpsta perele peamise sissetuleku toovad seitse lehma. Et elektrikaabel asus maja lähedal, põles seegi tules ära ning lüpsta tuli traktori tekitatud vaakumi abil. Täna asusid maja juures tööle elektrikud, et saaks taastada elektrivarustuse.

Kuidas elu edasi läheb, ei osanud pererahvas veel öelda. «Esmalt tuleb end koguda, mõistus selgeks saada,» tõdes mees. «Elu ei tohi seisma jääda, küllap mõtleme midagi välja.»

Vana talumaja oli kindlustatud. Kas sellest piisab, et uus eluase taastada, selgub hiljem. Kõik muu kodus tarvilik alates kööginõudest ja lõpetades riietest, jäi tulle.

Kõigil, kel on soovi seda perekonda raskel hetkel toetada, saavad teha annetuse Margit Runthali arveldusarve numbrile 1107239786.


Loe pikemalt esmaspäevasest Tartu Postimehest!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles