Pärnu linnaorkestri suvi möödub töiselt ja toimekalt

Karin Klaus
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mai lõpus esines Pärnu linnaorkester koorifestivali avakontserdil Pärnu kontserdimajas koos Estonia seltsi segakoori, Endla segakoori ja Pärnu kammerkooriga. Fotol soleerib Oliver Kuusik.
Mai lõpus esines Pärnu linnaorkester koorifestivali avakontserdil Pärnu kontserdimajas koos Estonia seltsi segakoori, Endla segakoori ja Pärnu kammerkooriga. Fotol soleerib Oliver Kuusik. Foto: Urmas Luik

Pärnu linnaorkester pakub sel suvel kuulamisrõõmu nii kodu- kui teiste linnade publikule, üles astutakse mitmel festivalilgi.

Suvepealinnas saab orkestrit näha ja kuulda juba kolmapäeval kell 20, kui Ammende villa suveaias antakse kontsert “Iiri riilid ja viiuliviisid”.

Järgnevad töö noorte dirigentide meistriklassiga Järvi festivalil ning Arbo Valdma meistrikursuse õpilastega SuveUniversiteedil.

Kirev hooaeg

Pärnu linnaorkestri (PLO) hooaega 2011/2012 pidas direktor Tõiv Tiits huvitavaks ja edukaks.

Möödunud hooaega alustas PLO Anti Marguste muusikaga. Seejärel olid kontserdid pianist Lauri Väinmaaga ja Pärnu kammerkoori 10. aastapäeva kontsert.

2011. aasta lõpus toimunud kontserdid leidsid positiivset äramärkimist üleriigilises ajakirjanduses: W. A. Mozarti teoste ettekanne sarjas “Kuldne klassika” ja detsembris alguse saanud uus kontserdisari “Pühadeks koju”, mille esimesel kontserdil astusid üles Pärnust muusikuteed alustanud lauljanna Tuuli Taul-Velling ja saksofonist Raivo Tafenau.

Käesolev aasta algas mitme salvestustega. Üles võeti Tauno Aintsi Pärnu linnaorkestrile kirjutatud “Rändavad laulud”, laulutekstide autoriks Madis Kalmet ja solistideks lauljad-näitlejad Karin Tammaru ja Sepo Seeman.

Teise projektina salvestati A. Piazzolla “Las Cuatro Estaciones Portenas” ehk eesti keeli “Neli aastaaega Buenos Aireses”. Selle projekti eestvedajaks on sõpruslinna Vaasa linnaorkestri kontsertmeister Maano Männi.

Peale salvestuste anti rida kontserte. Üles astuti Pärnu päeval ja festivalil “Muusikamoos”, kus koos Anne Uusna laulustuudio solistide, Kunstide maja tantsijate, Pärnu kammerkoori ja Pärnu noortekooriga toodi lavale Olav Ehala lastemuusikal “Lumekuninganna”.

Kontserdil “Muusa puudutus” soleerisid PLO ees parimad noored instrumentalistid Pärnu muusikakoolist. Talvehooaja lõppkontserdil soleerisid külalised Londonist: viiuldaja Kaija Lukas ja vioolamängija Michael Trauer.

Mais mängis orkester Peeter Sauli 80 aasta juubelikontserdil Vene draamateatris ning andis kaks kontserti Pärnu Eliisabeti ja Tallinna toomkirikus koos Stockholmi Eesti segakooriga. Osaleti Pärnu suveürituste tutvustuskontserdil ja Tallinna vanalinna päevade lõppkontserdil Raekoja platsil.

Esinemine operetiaariate kontserdil Keila-Joal tõi publikult väga positiivset tagasisidet.

“Sõitmist on PLO-l sel hooajal palju olnud ja meie üks eesmärk ongi oma geograafiat laiendada,” kommenteeris Tiits orkestri tegemisi. “Kontserdi ettevalmistamine on kulukas protsess ja tark oleks mitte piirduda vaid ühe etteastega, vaid leida teisigi kontserdivõimalusi.”

Suvel kodulinnas

Suvel jätkab PLO töömahuka ettevõtmisena plaadimaterjali salvestamist.

Tauno Aintsi “Rändavate laulude” põhjal salvestatud DVD audiomaterjal on juba koos, režissöör Argo Valdma eestvõttel käivad välivõtted, et muusika saaks plaadil väärilise visuaalse toe.

Linnarahvast tahab PLO juba sel kolmapäeval kutsuda iiri muusika kontserdile Ammende villa aias. Kontserdi kunstiline juht, solist ja kontsertmeister on Arvo Leibur, mängitakse iiri ja inglise rahvamuusikaviiside töötlusi ja heliloojate Britteni, Vaughan Williamsi ja Elgari iiri muusika motiividel sündinud teoseid.

20. juulil esineb PLO Haapsalu kuursaalis promenaadikontsertide sarjas.

22. juulil algab orkestril töö Järvi festivali meistrikursustele end täiendama tulnud dirigentidega. “Meile on usaldatud raske ülesanne mängida just nii, nagu noored dirigendid näitavad,” ütles Tiits festivalil osalemise kohta. “Orkestriga on nii, et kui lugu on selge, siis dirigent ei sega, aga meistriklassis tuleb mängida nõnda, nagu noored dirigendid näitavad, muidu nad ei õpi midagi.”

Järvi festivalile järgneb esinemine Arbo Valdma meistrikursuste SuveUniversiteedi lõppkontserdil, kus kursuste parimad pianistid mängivad koos orkestriga teoseid, mis nädala jooksul selgeks õpitud.

15. augustil antakse kontsert taas Ammende villa aias. Õhtu kannab nime “Mozart üllatusega” ja selle kunstiline juht ning solist on viiuldaja Maano Männi. Esitamisele tulevad Wolfgang Amadeus Mozarti sümfoonia nr 29 A-duur ja Evald Vainu looming.

Tiitsu ütlust mööda on džässiliku ja mitmekesise helikeelega autori Evald Vainu looming aastakümneid teenimatult varju jäänud. Kontsert sündis Maano Männi ideest, nimelt leidis ta teatri- ja muusikamuuseumist Vainu kirjutatud teoste orkestripartituurid, mis osutusid väga huvitavaks muusikaliseks materjaliks. Vainu teoseid plaanib PLO salvestada.

Aasta direktoriametis

Tõiv Tiitsul täitub sel nädalal PLO direktori ametis aasta.

“Kui 1998. aastal sellelt ametikohalt lahkusin, algas masu. Kui eelmisel aastal tagasi tulin, oli masu veel hullem,” meenutas Tiits. “Kerge pole praegu kellelgi. Orkester on osa linna struktuurist, aga linnal on jätkuvalt vähe raha ja põhiküsimus on, kuidas seda vähest optimaalselt jagada.”

Tiitsu jutu järgi ei terendanud eelmisel suvel tööle asudes silmapiiril midagi eriti rõõmustavat ja polnud ülisoodsaid lepinguid. Siiski suudeti aasta lõpuks omatulu plaan täita ja projekte kirjutades lisaraha leida ning saadi hakkama eelarvekärbeteta.

Direktorile teeb muret, et orkestri administratsioonis töötab ainult kaks inimest, kellest ühel tuleb tegelda nii muusikaprodutsendi kui toimetaja tööga, mis sisult kokku ei sobi.

“Tahaksime leida vahendeid täiskohaga produtsendi ja reklaamitoimetaja palkamiseks,” rääkis Tiits plaanidest. “Võime teha väga häid kontserte, aga kui keegi sellest teada ei saa, on ääretult kurb. Kõige suurem rõõm oleks, kui oma linna muusikasõbrad meid iga kontserdi toimumisel üles leiaksid,” oli Tiits lootusrikas.

Pärnu linnaorkestri kontserdid suvel

18. juulil Ammende villa suveaias “Iiri riilid ja viiuliviisid”.

28. juulil Eliisabeti kirikus

Järvi rahvusvahelise dirigentide meistrikursuse lõppkontsert.

10. augustil Pärnu kontserdimajas SuveUni lõppkontsert “Arbo Valdma 70”. Meistrikursuse parimad pianistid.

15. augustil Ammende villa aias “Mozart üllatusega”.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles