Juhtkiri: Lõppmäng ja lisatagatised

Arvamustoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu Postimees.
Pärnu Postimees. Foto: PP

Eesti lehelugeja kobab pimedas kotis. Just viimasel ajal on hakanud tunda andma meieni toodava informatsiooni valiklikkus ja ühepoolsus. Eriti, mis puudutab Euroopa ühisraha ja Euroopa Liidu tulevikku.

Lõppeval nädalal kirjutas Londoni ülikooli majandusprofessor Costas Lapavitsas Briti päevalehes The Guardian, et euroala lõppmäng algab Kreekast ja see on möödapääsmatu, sest ei kasinusmeetmed ega laenueurod ole suutnud Kreeka olukorda parandada. Vastupidi, majanduslik tagasiminek aina süveneb.

Kui Euroopa stabiilsusmehhanism (ESM) peaks kunagi tulevikus tööle hakkama, on üsna tõenäoline, et selle 500 miljardist eurost võlatulekahju summutamiseks ei piisa. Järelikult tuleb ESMis osalejatel hakata antud tagatisi välja lunastama. Eestile tähendaks see kokku ligi 1,3 miljardit eurot makseid – raha, mida meil ei ole ja mille võtmist maksumaksja niigi tühjast taskust ette ei kujuta.

Sellises olukorras tasuks tõsiselt analüüsida, miks Soome ja Holland nõudsid Kreekalt ja Hispaanialt laenutagatisi. Igal juhul pidi Soomes praegu väideldama vilkalt euroala tuleviku üle, millest Soome lahe lõunakaldal pole midagi kuulda. Põhjuski lihtne: väitlus ei ole euroala soosivas vaimus.

Kuigi soomlased on eurousku, ei kavatse nad lasta ennast lõunariikidel tõmmata võlakriisi keerisesse. Lisatagatiste nõue on selleks, et halvimal juhul midagigi tagasi saaks.

Eestlased võiksid soomlaste argumente vähemalt kuulata, sest nende staaž ELis on meie omast pea kümme aastat pikem. Tuletame meelde, et eurobürokraadid viibutasid Soome tagatisnõuete peale esialgu näppu, mille nad nüüd on pistnud endale suhu. Võimalik, et kainest talupojamõistusest ja alalhoidlikkusest on lähiajal rohkem kasu kui palju räägitud, kuid üha õhemaks kuluvast Euroopa solidaarsusest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles