Vanad sõbrad tähistavad koos juubelit

Anu Jürisson
, kultuuritoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Et Neeme Järvil ja Vardo Rumessenil on vanuses täpselt viieaastane vahe, otsustasid nad juubelinäituse ühiselt Pärnus teha.
Et Neeme Järvil ja Vardo Rumessenil on vanuses täpselt viieaastane vahe, otsustasid nad juubelinäituse ühiselt Pärnus teha. Foto: Urmas Taul

Pärnu kontserdimaja kolmanda korruse seintel ja laudadel on alanud Järvi suvefestivali ajal väljas näitus, mis pühendatud kahele juubilarile, Neeme Järvile (75) ja Vardo Rumessenile (70).

Eesti rahvusraamatukogu kokkupandud näitusel on eksponeeritud 80 kontserdiplakatit ja rohkem kui 100 heliplaati maestro esinemistelt üle kogu maailma.

Neeme Järvi kauaaegse sõbra, Pärnus üles kasvanud pianisti ja muusikateadlase Vardo Rumesseni tegevust kaardistavad näitusel nii heliplaadid kui trükiväljaanded – tema elutöö, mille tähtsust Eesti muusikaelus rõhutas korduvalt maestrogi.

Mõlemad mehed trotsisid läbi kontserdimaja akende kiiskavat päikeselõõska ja hoidsid heledaid pintsakuid vapralt seljas, rääkides põgusalt väljapanekust näituse avamisele ja sellele järgnenud Rumesseni klaverikontserdile tulnud rahvale.

“Vardo Rumessen on olnud mulle kolleeg ja sõber aastaid, meil on palju ühiseid mõtteid, arvamusi ja Pärnu kant on meid ühendanud, sest Vardo on Pärnu poiss. See töö, mida ta on teinud, on erakordne, terve Eesti muusika ajalugu on siin laua peal Tobiasest kuni Tubinani välja,” viitas Järvi Rumesseni kirjastatud arvukaile Eesti heliloojate teostele ja raamatutele Rudolf Tobiasest, Mart Saarest, Artur Kapist.

Rumessen kinkis omalt poolt Järvile ja Eduard Tubina ühingule helilooja äsja trükist tulnud kopsaka 1. ja 2. sümfoonia köite.

Reis ümber maailma

Neeme Järvi plakatitenäituse pealkiri on „Reis ümber maailma“. Plakatite vahendusel võib teha ümbermaailmareisi ja mõista Neeme Järvi rahvusvahelist haaret muusikamaailmas.

Afiššidel vahelduvad orkestrid ja kontserdisaalid, kuid orkestrite ees seisab dirigendina alati Neeme Järvi.

Kuna 2004. aastal alustas Järvi aastate jooksul kogunenud materjalide üleandmist Eesti rahvusraamatukogule tervikliku kogu tarvis, mida avalikkuski kasutada saaks, on seal tema elu- ja loometegevust kajastav ainestik koondatud isikuarhiivi. Kogus leidub esinduslik valik kontserdiplakateid, hooaegade brošüüre, ajalehtede väljalõikeid, intervjuusid, kirjavahetust ja fotosid, millest osa jõudiski nüüd kontserdimajas väljapanekuni.

Maestro on teinud 450 plaati

Neeme Järvi juhatatud muusikat on salvestatud ligemale 450 plaadile. Neist Chandosele salvestatud toodang moodustab vähemalt kolmandiku ehk enam kui 150 CDd.

Järvi suvefestivali ajaks sai valmis tema järjekordne, seekord maestro juubeliks Inglise heliplaadifirma Chandos Recordsi välja antud duubelplaat „Neeme Järvi. Highlights from a remarkable 30-year recording career”, mis annab ülevaate tema 30 tegutsemisaastast koostöös Chandosega ja näitab Neeme Järvit kokku seitsme orkestriga Londonist Chicagoni.

Esimese CD avab Antonín Dvoáki kontsertavamäng „Karneval” 1992. aastal ja teine plaat algab Dmitri Šostakovitši „Piduliku avamänguga“, mõlemad salvestused on tehtud koos Šoti orkestriga.

Valitud heliloojate hulgas on veel Norra klassikud Johan Halvorsen ja Johan Severin Svendsen, keda Järvi on plaadistanud just viimasel kümnendil, Ameerika heliloojad Detroiti sümfooniaorkestri ajast William Grant Still, Duke Ellington ja Samuel Barber.

Eesti muusikast on mahtunud valikusse viimane osa Heino Elleri „Viiest palast“ ja Arvo Pärdi „Credo“, kus solistiks on pianist Boris Berman. Plaadilt leiab teisigi nimekaid soliste, nagu lauljad Felicity Lott, Linda Finnie ja Suzanne Murphy.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles