Palav ilm tõi vetelpäästele töise nädalavahetuse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tippajal pidid vetelpäästjad ohutu olemise tagama rohkem kui 20 000 inimesele.
Tippajal pidid vetelpäästjad ohutu olemise tagama rohkem kui 20 000 inimesele. Foto: Urmas Taul

Sel suvel üsna harva nähtavad kuumad suvepäevad tõid nädalavahetusel Pärnu ujumiskohtadesse rohkelt suvitajaid ja pakkusid rannavalvele tihedamaid tööpäevi.

Pärnu rand võõrustas nädalavahetuse tipphetkedel üle 20 000 inimese ja seal vetelpääste teenust pakkuva OÜ Articardi vahetuse ülema Riho Treumuthi sõnutsi olid nendel päevadel päästjatel käed-jalad tööd täis.

Olenemata sellest, kas rannas on 200 või 20 000 inimest, tagab ohutuse seal viis rannavalvajat: vahetuse ülem, meedik ja kolm päästjat. Kuigi Treumuthi ütlust mööda võiks töötajaid alati rohkem olla, on senimaani hakkama saadud.

“Vahepeal tekib tunne, et paar jääb puudu, kuid oleme hakkama saanud,” rääkis ta. “On küll kiire, raske ja palav, aga selle inimeste massiga peab toime tulema.”

Põhiliselt kaovad lapsed

Treumuthi jutu järgi tuleb jätkuvalt tegelda kadunud laste otsimisega. Õnneks keegi kadunuks ei ole jäänud ja maksimaalselt pooletunnise otsimise järel saavad kõik võsukesed vanematega kokku viidud.

“Sel nädalavahetusel oli paaritunnine periood, kus palju lapsi oli korraga kadunud, siis üritad ära jaotada, et ühed otsivad ühte ja teised teist,“ rääkis Treumuth.

Vahetuse vanema selgituse kohaselt ronivad lapsed tihti ise torni trepist üles ja teatavad, et nende emme on kadunud. Kuid ka võõrad inimesed pööravad tähelepanu, kui mõni väike nutab või üksi on, ja toovad ta rannavalvajate juurde.

Laste otsimise kõrvalt on teine põhiline töö esmaabi, millega vetelpäästjad tihti kokku puutuvad. Enamasti on need väiksed kriimustused, pinnud või marrastused, kuid viimasel nädalavahetusel oli vaja kahe tõsisema peatrauma puhul kiirabi välja kutsuda.

Treumuthi sõnade kohaselt kukkusid mõlemad promenaadil, mees rulaga sõites ja poiss tekitas ujumisprille peas hoides haava. Midagi tõsist õnneks ei olnud, kuid selliste traumade puhul tuleb alati ettevaatlik olla.

Ei viimasel nädalavahetusel ega kogu suve jooksul ole vetelpäästjad pidanud veel kellelegi vette järele minema.

Sindis rahulik tööpäev

Sindi väliujulas, kus ainsana peale kesklinna ranna Pärnumaal on vetelpääste, oli sealse vahetuse vanema Oleg Dorohhovi teatel üsna rahulik nädalavahetus.

Dorohhovi hinnangul oli tippajal väliujulas inimesi sadakond, kuid peale mõne esmaabi andmise suuremaid probleeme ei olnud.

Vahetuse vanema sõnutsi on seal lapsed need, kes põhiliselt ujumas käivad, ja nemad kukuvad vahel põlve marraskile või astuvad klaasikillu jalga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles