Tudust kujundatakse ajastute küla

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
MTÜ Viikingid juhtimisel on Tudu mehed Jüri Enniko (vasakul) ja Jaan Toming tegelenud 1960. aasta stiilis värvilise aia taastamisega.
MTÜ Viikingid juhtimisel on Tudu mehed Jüri Enniko (vasakul) ja Jaan Toming tegelenud 1960. aasta stiilis värvilise aia taastamisega. Foto: Arvet Mägi

MTÜ Viikingid eestvedamisel korrastatakse Tudus kümme 1950ndatel ehitatud kortermaja ja kavatsetakse luua ainulaadne erinevaid ajastuid tutvustav küla.

MTÜ Viikingid, mille juhatuse liige Marika Vartla on ise Tudust pärit ning võtnud koduküla kestma jäämise ja arengu oma südameasjaks, ostis mais Vinni vallalt ära kümme 1952. aastal ehitatud kahekorruselist elamut. Igasse neist on plaanitud üks ruum, kus avatakse küla ajalugu ja tänapäeva tutvustav väljapanek. Euroopa Liidu LEADER-programmi toetatud projekti “Kambrike, kambrike, avane!” raames on loodud kangakudumistuba, lastele mõeldes valmib Kurbade Karude Koobas, ühes majas avatakse Viru Lõõtsa tuba, kus külastajad näevad vanu pille ja Tudu orkestri kohta käivaid ajaloolisi materjale.

Marika Vartla sõnul antakse vanadele majadele võimalus ellu ärgata. Värvitud on kuure, majaotsi, uuesti on üles ehitatud 1960ndate stiilis värviline aed ja rajatud tolle aja Tudu aedadest inspireeritud lillepeenar. Vartla kõneles, et kortermajades elavad inimesed on olnud ettevõtmiste suhtes väga toetavad ja abivalmid.

Tulevikuplaanidesse kuulub ka Tudu vana veskitorni renoveerimine. “See on Tudu vanim ehitis, peame sellele katuse peale saama,” rääkis Vartla. “Esialgne plaan on sinna paigutada mõisaajast alles jäänud esemed ja arhiivimaterjalid. Kuna Tudus on mõis maha põlenud, siis võikski saada praegu varisemisohtlikust tornist selleks sobilik koht.”

Kui kõik projektid rahastuse leiavad, siis kujuneb korter­elamutest, aedadest, tornist, näitustest ja töötubadest ühine kompleks, mida Marika Vartla sõnul võib nimetada ajastute külaks.

Tudu käsitöötare-muuseumi juhataja Helve Ploom märkis, et on Marika Vartlaga koos kaks aastat Tudusse puutuvaid materjale otsinud ja uurinud. “Koostöö on meil ikka olemas,” lausus Ploom.

1960. aastast Tudus elanud Ester Reinol, kelle korteri alla on nüüd tekkinud Kurbade Karude koobas, ütles, et teda ei sega sellised ettevõtmised vähimalgi määral. “Noored peavadki midagi tegema. Minul pole selle vastu midagi, mina olen üleval, nemad on all. Ega see parem ole, kui need majad tühjalt seisavad.”

“Ta teeb Tudu küla ilusaks,” kiitis Vartlat ehitustöid teinud Tudu mees Jüri Enniko.

Kohalike seast kostab skeptilisemaidki arvamusi. 1981. aastast Tudus elav proua, kes oma nime avaldama ei soostunud ja kelle kodu pole Vartlale kuuluvais hooneis, vaid lähedal asuvas eramajas, oli seda meelt, et vanu korterelamuid ei tasu remontida. “Need majad on ammu amortiseerunud ja tuleks kokku lükata. Kui remontida tahta, siis hakaku seest tegema, neis hoonetes pole ei tea mis ajast remonti tehtud,” rääkis naine. “Minu meelest võiks midagi teha inimeste heaks, kes siin elavad. Tehku parem üks korralik hooldekodu oma valla vanuritele.”

Tudu osavallavanem Uno Muruvee hindas Vartla ettevõtlikkust aga väga kõrgelt. “Ta aitab maaelule jalgu alla saada, ega see lihtne ei ole. Ega vallal ei ole seda raha, et neid maju kobistada.”

Vinni vallavanem Toomas Väinaste kinnitas, et vald on mittetulundusühinguga sõlminud täpsed lepingud, pannud paika tähtajad, kahepoolse kokkuleppeta majaelanikke välja ei tõsteta ja üüri ei suurendada.

Eelolev nädalavahetus toob endaga kaasa Tudu päevad. Traditsioonilistena toimuvad Tudu triatlon ja kalmistupüha. MTÜ Savikoda eestvõttel leiab aset inspiratsioonipäev “Looduse hääled ja mustrid”. Laupäeval toimub Omakodu laat, kus kaubeldakse käsitöö, talukauba ning vanakraamiga, Tudusse on kolinud muusikaüritus Viru Lõõts.

Tudu päevade avamisel esitletakse 2013. aasta kalendrit “Kauem kui 1000 aastat Tudu küla”, mille on ette valmistanud Tudu Haridus- ja Spordiselts. Kalendri kokkupanija on Vartla, trükise väljaandmine on esimeseks etapiks Tudu ajalooraamatu koostamisel.

Inspiratsioonipäeva, kalendri väljaandmist, Omakodu laata ja “Kambrike, kambrike, avane!” projekti on toetanud LEADER-programm.

Pühapäeval on avatud Tudu käsitöötare-muuseum, mille juhataja Helve Ploomi sõnul on tänavu plaanitud väikesi uuendusi, muu hulgas avatakse ajalooliste klaas- ja savinõude näitus. Muuseumiõuel esineb Vinni, Pajusti ja Tudu naisansambel ning kohalik kapell. Oma mälestusi on seal lubanud jagada külla kutsutud eesti leegioni veteranid.

“Tudu külas on kõik olemas: seal on avarust, kultuuri, traditsioone, seal on kõike-kõike olnud. Taani hindamisraamatutes oli Tudu küla olemas juba 13. sajandil, külas oli siis viis talu. Teeme omaltpoolt kõik selleks, et küla jääks kestma,” lubas Marika Vartla. “Oleme sealt saanud hariduse, kultuuri ja elu mõtte, nüüd on just õige aeg anda ka omalt poolt väike panus küla allesjäämise heaks.”

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles