Keskkonnahariduskeskus tõotab tulla huvitav

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liiva- ja kruusahunnikute asemele kerkib järgmise aasta juuniks omapärase välimusega keskkonnahariduskeskus.
Liiva- ja kruusahunnikute asemele kerkib järgmise aasta juuniks omapärase välimusega keskkonnahariduskeskus. Foto: Urmas Taul

Järgmise aasta suveks kerkib Pärnu spordihalli taha Tammsaare puiestee 57 krundile uhke Pärnumaa keskkonnahariduskeskus, mis on omapärane nii väljanägemiselt, kujult kui sisult.

Ehituse peatöövõtja Riverside OÜ tööde maksumuseks kujunes hanke tulemusel 3,6 miljonit eurot, sisaldades mahtude vähendamisest tulenevat ümberprojekteerimist, ehitamist ja õueala haljastamist. Järelevalvet teostab Keskkonnaprojekt OÜ.

Praegu käib krundil veel rostvärkide ehitus, pannakse drenaaž ja ventilatsioonitorud. Maja ise saab nurgakivi aga 11. augustil ja Riverside OÜ ning Pärnumaa omavalitsuste liidu lepingu järgi peab hoone valmis olema 19. juunil 2013.

Maja kui küngas

Maja ise hakkab välja nägema kui roheline küngas keset linna. Ümara kujuga hoone katus kaetakse siirdemuruga, mille kasvatus selle projekti tarbeks juba käib. Riverside OÜ projektijuhi Kaido Kanni sõnade kohaselt on tegemist kukeharjamuruga, mida väga palju hooldama ei pea.

“Tavaline muru nõuab hooldust, seda on vaja niita ja kuumal perioodil kasta. Kukeharjamuru on lühike ja praktiliselt hooldusvaba,” selgitas Kann.

Katusele pannakse päikesepaneelid, millega plaanitakse soojendada vett, kuid paneelide lisandumisel suureneksid ka maja enda toodetud energia ja ülesanded.

“Vastavalt tellija soovile käib lisapäikesepaneelide projektlahenduse koostamine ja uuritakse, kas on majanduslikult mõttekas neid rohkem lisada,” rääkis Kann.

Projektijuhi sõnade järgi rajatakse hoone kõrvale kõnniteede ja veesilmaga park, mis on päevasel ajal linnakodanikele avatud, kuid õhtuks aiaga piiratud ala suletakse.

Ruumid nii õppimiseks kui vaatlemiseks

Hoone ise on valmides kolmekorruseline, kus esimesel toimub põhiliselt õppetöö ja teisel-kolmandal saab vaadata nii troopilisi taimi kui taevalaotust.

Esimeselt korruselt leiab näiteks geograafia, zooloogia, botaanika, ornitoloogia, veemaailma ja keskkonna õppeklassi ning väikese raamatukogu ja arhiivi. Avatakse talveaed ja näituste saalgi.

“Huvitavad on kindlasti loodushelide kuulamise ruum ja videoruum, kus näidatakse videoprojektori abil pilti loodusest,” rääkis Riverside projektijuht.

Teisel korrusel plaanitakse avada kolm kasvuhoonet, kus eksponeeritakse eri kliimavöötmetes kasvavaid taimi, alates troopikast kuni meie kliimas kasvavateni.

“Vastavate seadmete abil tagatakse ventilatsioon ja õhuniiskus, mis oleks enam-vähem selline nagu nende taimede elukeskkonnas,” seletas Kann.

Teisele korrusele on plaanitud väike kööginurk ja puhkeruum ning kohvik personalile ja külalistele.

Kõige üleval avatakse planetaarium ja teleskoop, millega asjast huvitatud saavad vaadata taevalaotust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles