Illegaalide invasioon

Asso Puidet
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Napp pääsemine: üks viimastena tabatud sisserändajatest tuli tema enda tervise huvides termokilesse mässida.
Napp pääsemine: üks viimastena tabatud sisserändajatest tuli tema enda tervise huvides termokilesse mässida. Foto: Ants Liigus

Jaagusääre sadama paadikuuri seina ääres soiguvad kultuuride kokkupõrkest ja merest läbi raputatud idamaistes hõlstides tegelased, sidemerull ja lahased, keskpäeva päikeses kiiskavad käerauad, kuulivestid ja raadiosaatjate ragin, lahel kihutavad mootorpaadid, otsingumeeskonnad laidudel – käib mereltpääste ja illegaalse immigratsiooni tõkestamise ühisõppus “Angry Birds 2012”.

Legendi kohaselt sõitis Riia sadamast väljunud ja Gdanskisse teel olnud konteinerlaev Blue Bella Cosa, pardal inimsmugeldajate paigutatud konteiner 18 araabia maadest pärit inimesega, neljapäeva hommikul kell 8 Varbla lähedal madalikule.

Parv põhja

Konteineris olnud inimesed pääsesid välja, sattusid paanikasse ja soovisid laevalt lahkuda. Meeskonna liikmed üritasid nende jaoks üllatusena vabanenud illegaale küll tagasi hoida, kuid üksteist ei mõistetud.

Tekkis konflikt, mille käigus 16 illegaali hõivasid laeva päästepaadid ja parved ning üritasid nendega rannikule liikuda.

Kaks smugeldatavat olid reisist kurnatud ja sunnitud jääma laevale ning vajasid arstiabi.

Laevalt põgenenud alustest jõudis üks päästepaat kahe inimesega Muhumaale Lõunaranna sadama lähedusse. Seitsme inimesega päästeparv aga sõitis Varbla laidude lähedale ja läks seal ümber. Sama saatus tabas teist seitsme reisijaga päästeparve. Ometi jõudsid äpardunud seilajad kuidagi laidudele ja mandrile sumada.

Kell 9 avastas üks kohalik elanik kurnatud merehädalise rannalähedases vees ja teavitas sellest merevalvekeskust. See kõne käivitaski suurima Lääne prefektuuri piirivalvebüroo ja korrakaitsebüroo siinkandis organiseeritud pääste- ja tõrjeõppuse.

“Pärnu maakond piirneb merega ja suuremaid mereõnnetusi võib siin ette tulla, selleks peab valmis olema,” andis õppuste korraldaja, Lääne prefektuuri piirivalve büroo piiriturvalisuse talituse juht Erki Timusk mõista, et legend ei ole mitte laest, vaid veest võetud. Nii näiteks juhtus läinud aastal Lääne prefektuuri tööpiirkonnas ligikaudu 70 eri ujuvvahenditega toimunud õnnetust.

1994. aasta detsembris aga põrutas Lätist tulnud kalalaev, pardal üle saja varjupaiga taotleja, Sõrve säärel madalikule. “Nii et sarnane juhtum,” on Timuski sõnul vaja harjutada situatsioone, kus maastikult on tarvis üles leida inimesed, kes tegelikkuses on küll eksinud, kuid ei soovi, et neid leitaks.

Selliste situatsioonide lahendamine nõuab üksuste ja ametkondade head koostööd. Nii osalesidki õppustel peale korraldajate veel Lääne päästekeskus, SA Pärnu Haigla kiirabi, Eesti Punase Risti Pärnumaa selts, Kaitseliidu Pärnumaa malev, MTÜ Eesti Vabatahtlik Mere- ja Järvepääste ning MTÜ Eesti Priitahtlik Päästeliit.

Ühtekokku, kui aluseks võtta Kaitseliidult tellitud supiportsud, 130 inimest. Supisööjatele lisandusid veel küll õppustele kaasatud, ent mitte reaalselt kohal viibivad distantsjõud, nagu juhtimiskeskused.

Õnnelik lõpp

Rääkides õppuste käigus jooksvalt silma jäänud konarustest, mida järgnevate analoogsete õppuste ja eelkõige reaalse kriisisituatsiooni jaoks lihvida tuleb, nimetas Timusk kohapealse staabi ja ressursse suunava Kuressaares paikneva merevalvekeskuse infovahetust.

Tõepoolest, kohati jäi mulje, et ega vaatamata olukorra tõsidusele suurt midagi toimu. “Ootame,” selgitasid sadamasse üles seatud meditsiini- ja kontsentratsioonilaagri juures seisvad politseinikud.

Täpselt sama tegevusega olid üsna pikalt hõivatud improviseeritud paadisadamas kaatritel istuvad mehed. Ega sini-valge politseilindiga ümbritsetud välistaabis politseiauto ümber kobarasse kogunenud ametnikudki visuaalselt hinnates just väga hõivatud olnud.

Ent nagu teab vanarahvas ja Timusk – tark ei torma, vaid võtab vajadusel ja võimalusel aja maha.

“Merel käimine ja laidude läbi kammimine on füüsiliselt väga kurnav,” selgitas ta. “Arvan, et meeskond, kes tegi läbi poolteisetunnise retke laiu peale ja otsis sealt võimalikke kannatanuid, on niipalju kurnatud, et tahab hingetõmbeaega, lonksu vett ja võileiva süüa,” tuleb Timuski ütlust mööda füüsiliselt väsitavatel töödel ikka jõudehetki ette.

Ent lõpp hea, kõik hea. Kella poole kolme paiku pärastlõunal kuulutati operatsioon lõppenuks. Edukalt. Kõik meie territoriaalvetesse sattunud võõramaalastest talendid olid laidudelt ja lahelt kokku korjatud ning paigutatud sinna, kuhu vaja. Kaks neist surnult. Mängult.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles