Balti riikide kunstnikud uurivad joont ja ruumi

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pliiatsid. Foto on illustreeriv.
Pliiatsid. Foto on illustreeriv. Foto: URMAS LUIK/PRNPM/EMF

Täna jõuavad Pärnusse kunstnikud Lätist ja Leedust, et osaleda kolme sõpruslinna, Pärnut, Jelgavat ja Šiauliaid ühendavas kunstiprojektis B3, mida on Jelgavast pärit Mintauts Buškevitsi algatusel korraldatud 1999. aastast.

Leedust saabuvad kunstnik Laura Guoke ja kuraator Virginijus Kincinaitis, Lätist kunstnikud Ilona Drilina ja Kate Serzane ning kuraator Maris Brancis. Pärnust osalevad Mila Balti, Üllar Kallau ja Alar Raudoja.

Kokku saadakse sümpoosioni vormis, mille teemaks on “Line in space” ehk joon ruumis - seekord pühendutakse joonistamisele.

“Joonega kujutamine on kõige algelisem viis midagi näidata, vaatame kas või koopamaalinguid,” sõnas Pärnu Linnagalerii juhataja Alar Raudoja. “Joon võib olla joonistatud, aga ka maalitud või arvutiga meisterdatud. See võib olla mõttejoon või hoopis ajajoon. Tõlgendusel jätame kunstnikele vabadust.”

Vabadus on mingis mõttes kogu projekti läbiv teema, sest B3 tähistab ühelt poolt küll kolme Balti riigi linnasid, aga teiselt poolt on nimi inglispäraselt b-three, kõlades nagu be free – ole vaba. Raudoja sõnade kohaselt masendavat kunsti ei näe ja luuakse lihtsalt mõnuga.

Ta lisas, et kui sõpruslinnade läbikäimine võib vahel olla justnagu “sõprus paberil”, siis kunstnike puhul on tegu reaalse sõprusega ja külla minna on alati meeldiv. “Koos luua on ka huvitavam, sest kunstnikud saavad üksteiselt õppida,” kinnitas Raudoja.

Kuna tööde teostamiseks on aega vaid loetud päevad, peab kodune töö eelnevalt hästi tehtud olema ja Pärnusse tullakse juba valmis kavanditega. Kes tahab lähemalt jälgida, kuidas “Line in space” tööd valmivad, siis neile on kunstnike maja uksed avatud.

Sümpoosion lõpetatakse kunstnike ühisnäitusega raekoja linnagaleriis, laupäeva õhtul esitletakse sümpoosionil valminud installatsioone kunstnike majas.

Eelmisel korral kogunesid kolme riigi loomeinimesed Pärnus 2009. aastal samaaegselt linnamaalijate sümpoosioni ja skulptuuripäevadega.

Kokkusaamist meenutavad linnaruumis leedukate paberlennuk ja lätlaste püstitatud “Monument igaühele,” mis seisavad siiani keskraamatukogu esisel platsil. Mullu toimus B3 Jelgavas, tuleval aastal sõidetakse Šiauliaisse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles