Itaalia Mario Monti tegi Eesti Jürgen Ligit

Kalev Vilgats
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Jürgen Ligi.
Eesti Jürgen Ligi. Foto: Reuters

Itaalia peaminister Mario Monti ütles intervjuus Saksa ajakirjale Der Spiegel, et valitsustel peaks kriisiolukorras olema suurem võimalus langetada otsuseid parlamentidest mööda minnes.

Sisuliselt tegi Itaalia Monti Eesti Jürgen Ligit, kes samuti sattus terava kriitika alla, kui julges arvata, et Euroopa stabiilsusmehhanismi (ESM) pakti ratifitseerimiseks piisab selle arutamisest Euroopa Liidu asjade komisjonis ja pole vaja keerulist teemat tuua riigikogu suurde saali.

Demokraatliku mõtlemise nappus

Austria liberaalkonservatiivne päevaleht Die Presse kirjutas, et Monti tehnokraatlik suhtumine paljastab demokraatliku mõtlemise nappust Euroopa Liidu eliidi hulgas.

Die Presse: ”Monti ja teised ”valgustatud valitsejad” ei mõtle midagi halvasti. Ent nende poliitikakontseptsioon on kuskil tehno- ja autokraatia vahepeal. Kuidas muidu saaks Itaalia peaminister tõsiselt jutlustada, et iga valitsuse kohus on ohjata parlamenti.

”Montiropas” ei oleks rahvas isegi retooriliselt enam võimu kandja. Kodanikud ja parlamendid on just takistuseks, kui kõne all on euro päästmine.”

Die Presse hoiatas, et kui kriisi diktaadi all surutakse kõrvale demokraatlikud ja põhiseaduslikud institutsioonid, kannab Euroopa projekt pikemas perspektiivis suuremat kahju, kui seda suudab teha mõni eurootsustus.

Die Presse heitis ette, et isegi kolm aastat pärast esimest kriisisuitsu Kreekast ei ole märgata, et Euroopa tuletõrje üritakski jätta muljet, et teab, kuidas võidelda üle Eurolandi leviva metsatulekahjuga.

Patuoinas Saksamaa

Šveitsi liberaalne päevaleht Corriere del Ticino kirjutas, et Monti sõnad olid eelkõige suunatud Saksamaale, sest lemmikmeelelahutuseks on muutunud Saksamaa kasutamine patuoinana.

Corriere del Ticino märkis, et fakte vassides üritatakse Saksamaad ja tema riigipanka lugeda vastutavaks jätkuva võlakriisi eest.

Ent tegelikkus on teistsugune ja Monti teab seda. Kuid kriisiolukorras otsib igaüks kedagi, kelle kaela kõik ajada.

Šveitsil, kes rahanduse ja maksude alal toimib rahvusvahelise patuoinana, on selles osas palju kogemusi. Paraku ei aita patuoina otsimine probleemi lahendada, sellega üritatakse süüd teiste kaela veeretada.

Šveitsi leht kaitses Saksamaa kasinusnõudeid, sest kuigi see vastab Saksamaa huvidele, on kokkuhoiupoliitika veelgi enam vastavuses euroala huvidega.

”Ainus võimalus ellu jääda on kahandada võlamäge, nagu Saksamaa nõuabki,” toetas Corriere del Ticino Berliini poliitikat.

Kommentaatorid Euroopa lehtedes hoiatavad poliitikuid tegutsemast kodanikest ja parlamentidest mööda minnes, kuna demokraatlikud põhimõtted on juba kriisi tõttu ohvriks toodud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles