Teet Roosaar: Keda usaldada?

Teet Roosaar
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teet Roosaar.
Teet Roosaar. Foto: PP

Eelmise nädala ajalehti täitis usaldamatus. Nii Euroopa stabiilsusmehhanismi (ESM), justiitsminister Kristen Michali, eurotoetuste jagajate, ühistranspordi kui palju muu vastu.

Enamik riigikogust usaldas valitsust, lõpetades Eesti ESMiga liitumise esimese lugemise. Kuigi rahandusminister Jürgen Ligi tunnistas, et ESMiga liitudes saab ainult aega võita, loodeti Saksamaaga koos tegutsemisest tõusvat kasu.

ESMi on võrreldud vastastikuse abistamise kassaga. Kõik panevad raha karpi ja kellel on kõige suurem kitsikus, võib abi saada.

Iga Eesti püsielaniku panus on 1005 eurot. Autot tankides, elektri eest tasudes ja toidupoes sisseoste tehes peame olema valmis, et seekord ei lähe meie maksutulu oma, vaid mõne teise riigi hüvanguks.

Samal ajal aitavad ülejäänud riigid Eestit. Üks hiidlane näiteks sai Leader-meetme kaudu 2235 eurot, et Indias joogateraapia koolituse esimesest moodulist osa võtta. Edaspidi ei kavatse ta rohkem Leader-meetmest raha küsida, aga küllap leidub muidki programme, mis teadmistehuvi toetavad.

Majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Parts usaldab Estonian Airi juhti Tero Taskilat, makstes talle 33 200 eurot kuus. Mis sest, et Estonian Airi esimese poolaasta kahjum oli 14,9 miljonit eurot, küll mees firma 2014. aastaks kasumisse veab.

Kui usaldus peaks katkema, on Parts süüdi, et ei lasknud Taskilal kavandatut ellu viia. Kui kasumisse ei jõuta, piisab viitamisest kütusekulule või mõnele muule põhjusele, juhi oskustes kahelda oleks kohatu.

Mõni meie seast siiski veel julgeb mõnes juhis kahelda. Ehkki peaminister Andrus Ansip on öelnud, et tema usaldab justiitsminister Michalit, ei taha ajakirjanik Anvar Samost temaga nõustuda.

Eelmisel nädalal selgitas Samost kahes Postimehes, et ta ei usalda Michalit seetõttu, et erakondade rahaasjad on läbipaistmatud ja reeglid kehtestavad poliitikud endale ise.

Tühja sest Samostist ja tema usaldamatusest, küll inimesed valimiste ajal taas Reformierakonda usaldavad! Kes meist siis ei tahaks Euroopa viie rikkama riigi hulka kuuluda?

Mõni inimene hääletab jalgadega, mõni jälle eelistab isiklikku autot. Statistika järgi kasutab maainimestest vähem kui iga kümnes töölkäimiseks ühissõidukit.

Usaldatakse ennast ja asju, millest jõud ja mõistus üle käivad. ESMi mõistmiseks on enamik eestlasi liiga rumalad, aga õnneks leidub meil ka tarku inimesi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles