Renate Valme näitab tantsupühapäeval metafoori

Andris Tammela
, 24tundi tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Renate Valme etenduses "Second Land".
Renate Valme etenduses "Second Land". Foto: A. Pozarskis

Pühapäeval, 22. märtsil kell 18 esitab koreograaf-lavastaja Renate Valme Pärnu Endla teatri Küünis oma metafoori "Second Land".

Metafoor on asi, mida lihtsalt tajutakse või siis mitte. Tema tähendus on muutuv ja ebapüsiv, seetõttu ei anna teda purki püüda.

"Ega ma taha ju ainult ühte asja öelda," märkis Valme oma uue töö kohta. „Töö aluseks on ühe eseme kasutamine teisena, omamoodi esemete kujundlik taaskasutus."

Tantsuõpetaja Erki Meltsa teatel moodustavad metafoorid (algselt tähendas metafoor kreeka keeles ülekandmist) Valme töös tähenduse muutumiste lõputu ahela, ja muutumine ju ongi see, mis oli, on ja jääb.

Renate Valme on vabakutseline koreograaf-lavastaja. 2002. aastal lõpetas ta Tartu ülikooli Viljandi kultuuriakadeemia koreograafina. Valme on töötanud koreograafi ja näitlejana lavastuste juures mitmes Eesti teatris.

Kodumaist ja rahvusvahelist tunnustust on pälvinud tema lavastused „Salapärased kõlad nii norskavas öös", „mobile home", „MESTA" ja „Idula", mis pälvis 2007. aasta Philip Morrise Eesti parima tantsulavastuse preemia.

Oma värsket etendust „Second Land" esitles Valme mullu augustis Riias festivalil „Homo Alibi".

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles