Laikiv ajastu Pärnu linnavolikogus

Asso Puidet
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu linnavolikogu esimees Vahur Mäe näitab oma 500 Facebooki-sõbraga kaasvolinikele eeskuju. Kas head või halba - seda näitab aeg.
Pärnu linnavolikogu esimees Vahur Mäe näitab oma 500 Facebooki-sõbraga kaasvolinikele eeskuju. Kas head või halba - seda näitab aeg. Foto: Urmas Luik

Kui järgmine Pärnu linnavolikogu istung korraldada Facebookis, jääks üle poole volikogulastest kohale tulemata, sest neil pole selles sotsiaalmeedia lipulaevas kontot. Puudujate hulk suureneks nendegi volinike võrra, kes konto teinud ja siis unustanud.

Aktiivsemate Facebooki kasutajate seas on volikogu esimees Vahur Mäe, kellel selles keskkonnas on 510 sõpra. “Minu jaoks on ta puhtalt selline formaalne suhtlemise võimalus,” selgitas Mäe, miks ta Facebooki kasutab. “Et eelkõige olla kursis näiteks oma vanade klassikaaslaste toimetuste, mind huvitavate eluvaldkondade ja kogukondadega.”

Ja ehkki Mäe enda sõnutsi ei paneks iial ilmarahvale vaatamiseks interneti avarustesse üles oma vastsündinud lapse või üheksandat kuud raseda pruudi pilti, hindab ta Facebooki kui ülioperatiivset moodust tööasju ajada. “Näiteks Kahe Silla klubi puhul hindan ma Facebooki prioriteetseimaks teavitusvahendiks,” ütles ta.

Lahutab meeltki

Poliitiliselt või ehk mingi maailmavaate kultiveerimise seisukohalt konkurentsitult kõige aktiivsem ja süstemaatilisem Facebooki kasutaja on kohalike volinike seas Raul Sarandi, kelle postitused sisaldavad üldjuhul viidet mõnele ajakirjanduses avaldatud artiklile või teemapüstitusele.

“Kui sa võtad kõik erinevad lehed ja lehekesed, siis kõike jälgida ei jõua, aga Facebooki postitused, kus keegi viitab mõnele artiklile, keegi lingib midagi või soovitab, et seda võiks lugeda, muudavad asja efektiivsemaks,” kinnitas Sarandi, kes infovahetamist peab olulisemaks kui tühipaljast laikimist (ingl k “like” ehk “meeldib” nupule vajutamist, A. P.).

Samal ajal ei eita Sarandi Facebooki meelelahutuslikku rolli. “Mõni naljakas pilt või olukord teinekord teeb tuju paremaks,” sõnas mees, kes külastab oma Facebooki-kontot mitu korda päevas.

Ühtlasi on Sarandi üks neist vähestest kohalikest linnavolinikest, kel oma blogi. Tõsi, viimane sissekanne on sinna tehtud 2011. aasta 2. septembril. Sellele eelnev postitus aga neli kuud varem. Mis on parem tulemus kui Pärnu eelmisel linnapeal Mart Viisitammel, kelle viimased blogipostitused jäävad aastasse 2009.

Ent sõprade arvu poolest jäävad Sarandi ja Mäe oma 500ga tublisti alla volinik Priit Sutile, kella sõbrakontol on praegu 801 nime. Ja see arv kasvab.

Ent on ka passiivseid, kõrvaltvaatajatest volikoguliikmeid, kes küll registreerinud end Facebooki kasutajaks, ent ei näita mingeid elumärke.

Virtuaalne zombie

Ühegi virtuaalsõbrata on näiteks Jaan Krinal. Palju paremad pole lood volikogu eelmise esimehe Cardo Remmeliga, kellel on ainult üks virtuaalne sõber. Seegi pole inimene, vaid Vanalinna põhikool.

“Ju see oli tööõnnetus, ei olnud plaanis teha,” ei osanudki Remmel selgitada, miks ta Facebooki konto registreeris. “Ise arvan, et mul ei ole üldse mahti sellega tegelda, ei teiste kohta lugeda ega enda kohta teavet anda,” lisas Remmel, kes usub, et saab selleta suurepäraselt hakkama ja leiab muid viise inimestega suhelda.

Mäegi ei arva, et rahvasaadik kindlasti peaks kasutama sotsiaalmeediat oma valijaga suhtlemiseks. Ta näeb nimetatud keskkonda pigem võimalusena. “Rahvaesindaja heas mõttes saatus on ju oma valijatega suhelda ja kui see tagab operatiivse kommunikatsiooni, siis see on võimalus, mida ei tasuks kasutamata jätta,” leidis Mäe.

Kuid kasutamine, nagu märkis Sarandi, eeldab nii info postitajalt kui vastuvõtjalt teatavaid oskusi ja valmisolekut. Sest kõik jätab jälje. “Ei taha ju kirjavigadega plähmakaid välja lasta, peaks ikka midagi öelda ka olema,” sõnas Sarandi.

Isegi üks eakamaid volikoguliikmeid Eino-Jüri Laarmann leiab, et tal võiks Facebookis konto olla. “Kõik tuleb ju vastu võtta, mis antakse,” sõnas ta. Aga siiani on Laarmanni järeltulijad ta Facebookist eemale hoidnud. “Ütlevad, et “sinul pole seda vaja”,” märkis Laarmann, kes vanakoolimehena eelistabki öelda asju näost näkku, mitte interneti vahendusel.

Rahvasaadikud Facebookis

Need Pärnu linnavolikogu liikmed leiab Facebookist:

Vahur Mäe

Väino Hallikmägi

Riivo Eensalu

Jaana Junson

Silja Kikerpill

Jaan Krinal

Mait Käbin

Ranno Künnap

Jüri Lebedev

Krista Nõmm

Jaanus Ots

Peeter Prisk

Cardo Remmel

Raul Sarandi

Priit Sutt

Andmed: Pärnu Postimees

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles