Juhtkiri: Eesti kooliraha

Arvamustoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu Postimees.
Pärnu Postimees. Foto: PP

Riigikogu kiitis heaks euroalasse kuulumise eest kooliraha maksmise. 59 poolthäälega on Eesti liitunud Euroopa stabiilsusmehhanismi (ESM) asutamislepinguga ja võtnud sellega endale rahalisi kohustusi 1,302 miljardit eurot.

Sellest 148,8 miljonit makstakse sissemaksena viie aasta jooksul pärast lepingu jõustumist ja 1,1532 miljardit peame olema valmis välja käima sissenõude saamisel.

Meid on rahustatud, et võib-olla ei tekigi tarvidust kogu summat lauale laduda, aga kahtlus jääb.

Palju miljardeid on pumbatud Kreekasse, aga pole vähimatki märki, et sealne seis kuidagi paremuse poole pöörduks. Ilmselt leidub tubli tõeiva võrdluses, et Eesti on kui klubiõhtule hiljaks jäänu, kes seisab lagastatud söögisaalis ja peab osalema arve maksmisel, olemata vuntsigi vahuseks saanud.

Poliitikahuviline leiab mõndagi lugemisväärset riigikogu istungi stenogrammist. Seekord peab rahvaesindajaid tunnustama vastutustunde eest. Skepsis ESMi suhtes oli Toompea suures saalis nii paks, et võinuks noaga lõigata. Kuid rahanduskomisjoni esimees Sven Sester oli teinud korraliku kodutöö ega jäänud vastamisel jänni.

Selles, et ESM vastu võetakse, ei olnud suurt kahtlust. Enne otsustavat päeva loeti hääli nii ja naa, kuid pidi tõdetama, et võimuliidul on vajalik arv poolthääletajaid koos.

Parlamentarismi võit aga oli see, et kiiret otsustamist vajavad küsimused toodi Euroopa Liidu asjade komisjoni asemel täiskogusse.

Ent ESMi saatus sõltub jätkuvalt Saksamaa konstitutsioonikohtust, millel on aega otsuse langetamiseks 12. septembrini. Alles siis hakkab paistma, kuidas asjad Euroopas edasi lähevad. Samuti omamoodi kooliaasta algus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles