Vilistlane kinkis oma koolile 50 ettevõtlusõpikut

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vändrast pärit ettevõtja Ergo Metsla loodab, et teisedki ettevõtjad oma kunagisele koolile õpikuid kingiksid.
Vändrast pärit ettevõtja Ergo Metsla loodab, et teisedki ettevõtjad oma kunagisele koolile õpikuid kingiksid. Foto: Kaubandus-Tööstuskoda

Vändrast pärit ettevõtja ja Tallinna tehnikaülikooli õppejõud Ergo Metsla kinkis oma kunagisele koolile 50 äsja üllitatud ettevõtlusõpikut, lootes, et tema eeskuju paneb teisigi ärimehi koolidele õpikuid muretsema.

Metsla jutu järgi tahab ta oma algatusega eeskuju näidata ja kutsuda ülejäänud ettevõtjaid üles koolidele õpikuid kinkima. „Õpikud on kallid, miks mitte teha koolidele väike ilus žest,“ leidis ta.

Vändra gümnaasiumi direktoril Peeter Putkil on vilistlase kingituse üle hea meel. „Mulle ei tulegi meelde, et keegi oleks meile varem niimoodi õpikuid kinkinud,“ lausus koolijuht. „Õpikud on üpris kallid. Sellegi kingituse väärtus on 1000 euro ringis.“

Eesti esimesele kodumaisele ettevõtlusõpikule retsensiooni kirjutanud Metsla kinnitusel on vastne õpik omasuguste hulgas praegu parim, mis Eestis võtta on. „See on eestikeelne ja eestimeelne. Õpik on kirjutatud väga mõnusas ja lihtsas keeles, andes ettevõtlusest hea ülevaate. Näited on realistlikud, need ei ole pastakast imetud või mujalt maailmast meile mugandatud,“ põhjendas ta.

Metsla sõnade järgi võiksid kõnealuse ettevõtlusõpiku läbi lugeda juba tegutsevad ettevõtjadki, sest raamat on praktiline ega ole liiga akadeemiline.

Rikkaks saamise retsepti Metsla jutu järgi vast ilmunud õpikus ei ole, kuid see võib olla nii mõnelegi noorele teejuhiks ettevõtlusega alustamisel. „90 protsenti Eesti ettevõtetest on väikefirmad, kus töötab kolm kuni kaheksa inimest, see tähendab, et elame iseenese teadmata ettevõtluskeskkonnas. Neilegi, kes ettevõtlusega otseselt ei tegele, tuleb kasuks teadmine, kuidas see valdkond toimib,“ ütles ta.

Putk tunnistas, et uus õpik on temas huvi äratanud. „Endalgi on see huvitav läbi lugeda. Võib-olla saab sealt ideid,“ arvas ta.

Gümnaasiumiõpilastele mõeldud õpiku „Ettevõtlikkusest ettevõtluseni” koostasid Eesti ettevõtluskõrgkool Mainor, Tallinna tehnikaülikool ja Tartu ülikool koostöös kaubandus-tööstuskoja, haridus- ja teadusministeeriumi ning majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumiga. Õpiku toimetuse liikme Aili Ohlau teatel on see majandusõpikute kõrval Eesti esimene, mis käsitleb süvitsi seda, kuidas jõuda äriideest ettevõtteni.

Koostamisel testiti õpikut kaheksa gümnaasiumi ja kutsekooli õpilaste ja õpetajate peal.

„Saime õpilastelt tagasisidet, kuidas õpikut paremaks teha, asju lihtsamalt sõnastada, milliseid näiteid juurde tuua,“ rääkis Ohlau.

Õpiku vastutava väljaandja, Eesti ettevõtluskõrgkooli Mainor ettevõtluse õppetooli juhataja Toomas Saali sõnade kohaselt pole uus õpik üksnes käsiraamat selle kohta, kuidas hakata äri ajama ja raha teenima. „See on tööriist ja vahend õpetajatele, lastevanematele – meile kõigile, et kujundada järeltulevas põlvkonnas ja oma lastes ettevõtlikku eluhoiakut,” märkis ta.

Väljaandjad loodavad, et teised ettevõtjad võtavad õpikule retsensiooni kirjutanud Metslalt eeskuju ja aitavad oma kunagisele koolile selle muretseda.

„Kinkides kümme, 20 või 30 õpikut, aitaks see juba alustada ettevõtlusõpet väiksemates maakoolides. Seal, kus ettevõtjate uue põlvkonna tekkimine on kõige otsustavama tähtsusega. Linnakoolide vajadus õpikukomplektide järele on suurem, kuid neile saaks õpikuid kinkida korraga mitu vastava kooli kunagist vilistlast või õpilaste vanemat,” arvas Saal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles