Omanik kaevas tee üles

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elva külje all Valga maanteelt Kulbilohu krossirajani viival teel kaevas maaomanik üles 50–60 meetri pikkuse jupi.
Elva külje all Valga maanteelt Kulbilohu krossirajani viival teel kaevas maaomanik üles 50–60 meetri pikkuse jupi. Foto: Margus Ansu

Ei juhtu iga päev, et üks aastakümneid kasutatud tee jääb üleöö lühemaks, sest maaomanik otsustas selle oma valduses kaotada. Elva külje all nii juhtus, Valga maanteelt pole enam mõtet Kulbilohu poole pöörata.

Miks siis nii? «Taastasime endise olukorra, harime selle maa ära,» selgitas abielupaar Kanarbik, miks nad oma maal 1990. aastate alguses omal jõul ehitatud teel jupi üles kaevasid. Seda tehes tugineti teeseadusele, mille järgi eratee omanik võib eratee likvideerida.

Niisama heast peast sellist äärmuslikku sammu siiski ei astutud. «Meie teel omavolitseti,» selgitas perekond Kanarbik. Näiteks mullu augustis lükati teed omanike teadmata laiemaks, kupitsad olid kadunud. Asja klaarides teatas Konguta vallavalitsus, et töö tellija oli vald. «Lasime seal lihtsalt teed hööveldada, mitte laiendada,» selgitas Konguta vallavanem Aivar Õun. «Kupitsad pandi tagasi.»

Pärast seda paigaldas perekond Kanarbik erateele liiklusmärgid. Sel suvel algas aga Kulbilohu krossirajal suurte veokitega pinnase- ja asfaldivedu, milleks kasutati luba küsimata ka Kanarbiku kinnistut. «Liiklusmärke eirati ja lõhuti, oleme pöördunud ka politseisse,» selgitas perekond Kanarbik.

Avalik või mitte?

I-le pani punkti Vellaverre Kulbilohu krossirajaga Reino kinnistule kavandatav puhke-, virges­tus- ja motospordikompleks. Nimelt avastas perekond Kanarbik Reino kinnisasja detailplaneeringu eskiisi uurides, et juurdepääs krossirajale võistlustele tulevale 2000 pealtvaatajale on sinna kavandatud ka nende erateed pidi.

«Kui me poleks eskiisi avastanud, olekski meie tee kompleksi juurdepääsuteeks tehtud, keegi meid sellest ei teavitanud,» rääkis perekond Kanarbik. «Et me ei soovi tülitseda ja jageleda enda ehitatud tee pärast, siis otsustasime selle likvideerida. Vald peaks seisma oma inimeste ja omanike eest, aga meist sõidetakse üle.»

Konguta vallavanem Aivar Õun ei soovita ligi 60 meetrit lühemaks jäänud Vellavere–Kulbilohu teest veel kirjutada, sest tema sõnul seisab selle pärast ees pikk juriidiline vaidlus. «Meie jaoks on Vellavere–Kulbilohu tee avalik tee, nii on ka teeregistris,» ütles ta ja lisas, et see tee on avalik volikogu 2006. aasta otsuse järgi.

Vallavanem selgitas, et Kanarbikud erastasid selle teelõiguga maa 1996. aastal ja maatüki ostu-müügilepingus seisab, et omanik ei tohi takistada maaüksust läbival teel liiklemist. «Katastriüksuse plaanil on kirjas kinnistu suurus ning seegi, et selle hulgas on määratud avalik maakasutus 705 ruutmeetrile ehk tee alla jäävale maale,» lisas Aivar Õun.

Lepingut pole

Kuid 2006. aastast on palju muutunud, vastu on võetud teeseadus ja 2009. aastal ka Konguta valla üldplaneering. Selle järgi on osa Vellavere–Kulbilohu teest kohalik tee.

Teine osa ehk krossirajast kuni Valga maanteeni kahe eraomaniku maal kulgev tee arvati üldplaneeringut tehes avalikust kasutusest välja. Kaardil on see lõik, kus asub ka Kanarbike tee, hall lõik.

Kanarbikud pole Konguta vallavalitsusega oma tee avaliku kasutamise lepingut sõlminud.

«Valla üldplaneering pole juriidiline dokument,» ütles jutuajamise käigus üha enam ärritunud Aivar Õun. «Minul on volikogu otsus, mille järgi see tee on avalik tee.»

Konguta valla üldplaneering on aluseks maakasutuse ja ehitamisega seotud tehiskeskkonda muutvate otsuste ja toimingute tegemisel, seisab üldplaneeringu sissejuhatuses.

Ehk peaks vallavanem ise perekond Kanarbikuga probleemile lahendust otsima minema, sest vallavanema asi on maal hoolitseda ka selle eest, et hundid oleks söönud ja lambad terved? «Miks mina peaksin minema?» küsis vallavanem vastu. «Mul on selleks ametnikud. Nad ei taha kokku leppida, maakorraldaja on seal kaks korda käinud.»

Samal teemal: «Külarahvas peab Kulbilohu krossirada ebaseaduslikuks», TPM 24.8

Copy

Märksõnad

Tagasi üles