Klimatoloog: suvi ei olnud erakordselt jahe ega vihmane

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suvine vihm Viru keskuse juures.
Suvine vihm Viru keskuse juures. Foto: Peeter Langovits

Klimatoloog Ain Kallis rääkis, et tänavune suvi pole olnud erakordselt jahe ega vihmane ning on suur tõenäosus, et sügis tuleb soojemapoolne.

«Tavainimesele tundus, et suvi oli kole külm ja kole vihmane, aga klimatoloogile ta väga põrutavat elamust ei jätnud, sest Eesti keskmine temperatuur oli kolme suvekuu jooksul ainult 0,1 kraadi madalam pikaajalisest keskmisest,» rääkis Kallis.

Tema sõnul päästis väga palju see, et juuli esimene ots ja lõpp olid keskmisest soojemad. Mäletatavasti oli eriti soe juuli lõpp, kus ilmad olid mõnel päeval suhteliselt troopilised. Juuni ja august olid seevastu jahedamad.

«Muidugi oli suvi sademeterohke, aga mitte põrutavalt,» ütles Kallis. «Need, kes küsivad, kas see on rekordsademetega suvi, siis peab kohe kindlasti ütlema, et 50 aasta jooksul jäi selle suve keskmine sademete hulk üheteistkümnendaks.»

Kallise sõnul sadas isegi 2009. aasta suvel rohkem ja ka 1998. aasta suvel valas vihma erakordselt palju.

Seevastu olevat tänavu esinenud palju äikest ja keeristorme.

«Väga paljudest kohtadest tuli teateid lehterpilvede kohta, mis annab aimu, et seal võisid olla tugevad keerised,» lausus Kallis. «Kõige tugevam keeris oli juuli lõpus Põltsamaa lähedal, kus ta hävitas kõvasti metsa ja kahjustas hooneid.»

Kallis pakkus, et tõenäoliselt ei tule sügis eriti kehv.

«Peale sellist suve on kaunis suur tõenäosus, et sügis võib soojapoolne tulla ja paistab, et ta ka praegu selline on,» lisas ta. Näiteks prognoosib EMHI järgmiseks nädalaks 20-kraadist sooja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles