Tantsutüdrukud tõmbavad peo käima

Andris Tammela
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bad Angelsi tantsutrupi Regina Lindmaa, Kerlin Spiegelberg, Kristiina Oidermann ja Merilin Nõmm esinevad homme õhtul Pärnu spaa- ja konverentsihotelli Strand klubis.
Bad Angelsi tantsutrupi Regina Lindmaa, Kerlin Spiegelberg, Kristiina Oidermann ja Merilin Nõmm esinevad homme õhtul Pärnu spaa- ja konverentsihotelli Strand klubis. Foto: Erakogu

Ööklubide laval ja lettidel esinevate tantsutüdrukute ülesanne on silmailu pakkumise kõrval pidu korralikult käima tõmmata.

Juba 2001. aastast tegutseva Pärnu show-tantsutrupi Bad Angels treeneri Kaidy Joala teatel esineb tantsutrupp klubides nii ettevalmistatud kavaga kui tõmbab pidu käima lihtsa peotantsuga.

Väikesed nipid kuluvad ära

“Meil on kavasid välja mõeldud üksjagu ja esitatav sõltub peamiselt peo stiilist,” selgitas Joala. “Rokipeol esitame üht kava, mõnel teemapeol sootuks teist.”

Bad Angelsi moodustavad viis näitsikut: Regina Lindmaa, Kerlin Spiegelberg, Annika Ansu, Kristiina Oidermann ja Merilin Nõmm, kes kõik on väga pika tantsijastaažiga ja alustanud tantsimist mõnes Pärnu tantsukoolis. Viisikut iga kord koos esinemas siiski ei näe.

“Rohkemate tüdrukutega kava on kallim ja arusaadavalt tellitakse seda vähem,” selgitas Joala. “Levinum on kahe-kolme tüdruku kutsumine peole klubitantsijaks. Välja on kujunenud, et suvel ja näiteks aasta lõpus on rohkem esinemisi, mõni kuu aga vähem.”

Teise Pärnust pärit tantsutrupi, selle aasta algusest tegutseva Sky Dancersi kaks tüdrukut Reena Koitla ja Maarja Lauk pakuvad pidudel go-go tantsu. Nemadki on staažikad tantsijad, kes omandanud tarkust suvepealinna tantsukoolides. Pealekauba olevat tantsimine tüdrukutel veres.

Go-go tants kujunes Koitla teatel välja 1960. aastatel USAs New Yorgis, kus naised hakkasid laudade peal miniseelikutes twisti tantsima. Hiljem hakati neid klubidesse palkama.

“Olemegi rahva ergutajad, tantsime muusika rütmis ja unustame kõik muu,” kirjeldas Koitla. “Loome kostüümidega meeleolu ja pakume rahvale silmailu. Meie töö on panna rahvas elama ja südamest pidutsema ning tantsima, nagu me ise seda teeme. See ongi meile kõige tähtsam.”

Esinemisi tuleb Sky Dancersi piigadel keskmiselt paar korda kuus, vahel rohkem. Neid näeb esinemas Pärnu klubides, Valgas, Haapsalus ja mujalgi. Suvel tantsisid neiud rannapeol “Monster festival”.

Ojala sõnade kohaselt valitseb show-tantsugruppide vahel Eestis üsna korralik konkurents ja nii üritavad kõik teistest eristuda ning mingil moel silma paista.

“Uusi ideid ammutame elust enesest,” rääkis Ojala. “Näiteks tegime kunagi trenni remonditavas ruumis, kus oli suur ehitusredel. Nii tekkis meil ootamatult mõte, et teeks klubilaval show’d redeliga. Veel oleme toonud lavale tule ja muudki atribuutikat.”

Tüdrukud astuvad reeglina õhtu jooksul mitmes blokis üles kokku 45-60 minutit. Suurt rõhku panevad tantsijad kostüümidele.

“Enamiku kostüüme teeb mu ema, kes on sellel alal väga andekas ja tal on alati huvitavad ideed,” ütles Koitla. “Maarja aitab näputööga kaasa. Mõne rõiva olen saanud õelt, kes mulle neid reisilt toob. Ema on kunagi samuti tantsimisega tegelnud ja omab vastavat haridust. Temata ei kujutaks ettegi, kust kostüüme saada, sest õmblustöö ja poest ostmine läheksid kulukaks.”

Ojala kinnitas samuti, et tantsutüdrukute kostüümid on paras väljaminekuallikas.

“Bad Angelsil on oma õmbleja, kuid kostüüme teeme vastavalt rahakoti suurusele,” tähendas Ojala. “Meil on juba välja kujunenud garderoob, mida annab vastavalt kohendada või ümber teha, et ikka efektsed välja näeksime.”

Purjus meestega pole pikka juttu

Bad Angelsi tantsutüdrukud on rääkinud Pärnu Postimehele, et näitsikutel on esinedes ette tulnud sedagi, et keegi haarab näiteks jalast või üritab letilt alla tõmmata, kuid neiud on õppinud ajapikku sellistest olukordadest välja tulema.

“Tüdrukud saavad purjus meeste taltsutamise ja rahva kaasatõmbamisega üsna hästi hakkama,” teadis Joala. “Neil on omad nipid, kuidas hakkama saada. Näiteks kui keegi hakkab käsi kuhugi toppima, käib poisil lupsti särk seljast ära, nii et ta ei pruugi kohe arugi saada, mis temaga just tehti. Selliseid võtteid on teisigi.”

Koitla nentis, et Sky Dancersi piigadel ei ole purjutajatega erilisi sekeldusi olnudki.

“Laval olles oleme pigem rahvast natuke eemal ja seal saavad mehed meid ainult vaadata,” seletas ta. “Pärast esinemist on küll rääkima tuldud. Üks meesfänn tahtis meie tantsutruppi hoopis tantsima tulla!”

Bad Angelsi tantsutüdrukuid näeb homme spaa- ja konverentsihotelli Strand ööklubis, Sky Dancers tõmbab aga peo käima täna õhtul Haapsalu klubis Africa.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles