Juhtkiri: Hinnatõus lajatab labidaga

Arvamustoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu Postimees.
Pärnu Postimees. Foto: PP

Alles see oli – 16. augustil, kui täpne olla –, mil rahandusminister Jürgen Ligi ütles valitsuse pressikonverentsil: “Euroopas on nii, et inflatsiooni võrra kasvab ja muu arvel kahaneb, ja selles on siis ka meie vastus olnud, et teenime siiski, kes kuidas muidugi, aga teenib, meie sissetulekute kasv on olnud hindade kasvust kiirem.”

Sõnum, et “meie sissetulekute kasv on olnud hindade kasvust kiirem” pani kulmu kergitama ja isegi iroonilist vastuküsimust “Kelle meie?” esitama.

Kindlasti lõikas see lausung valusalt paljude eestimaalaste kõrva, sest igapäevane rahaarvestus kipub näitama kõike muud kui seda, millest minister kõneles. Aga kui vaadata statistikaameti andmeid, on Ligi arvamust kinnitavad arvud täiesti leitavad.

Statistikaameti järgi oli tänavu aprillis ja mais toidukauba aastane hinnatõus 1,5–2 protsenti, juunis-juulis ligi neli protsenti. Keskmine brutokuupalk oli selle aasta teises kvartalis 900 eurot ja tõusis eelmise aasta teise kvartaliga võrreldes viis protsenti.

Kui palju leidub nüüd neid lugejaid, kelle elu kattub nagu nõiaväel ametlike andmete ja Ligi väljaöelduga? Lähedaste, tuttavate ja tuttavate tuttavatega suheldes naljalt selliseid inimesi ei leia. See muidugi ei tähenda, et neid üldse poleks, kuid võib üpris kindel olla, et nad on vähemuses.

Pärnakad said sel suvel kaks korda labidatäie hinnatõusu. Konkurentsiamet lubas AS Pärnu Veel tõsta vee ja kanalisatsiooniteenuste hindu 17 protsenti ja nüüd lisandus sellele 29 protsendi suurune sooja hinna tõus, millega jõudsime Soome tasemele.

Seda, millal meie keskmine kuupalk Soome tasemele (2011. aastal 3521 eurot) jõuab, peame ilmselt veel kaua ootama. Statistika ja võrdlustega võib tõestada kõike, mis pähe tuleb, kuid soojahinna järsk tõus näitab siiski kõigi leibkondade konkreetset kulude tõusu, samal ajal kui tulud suurenevad vähestel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles