Surju küla põue peitub uus torustik

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Surju valla südames ehitavad Jõgevamaa firma OÜ Vesiehituse töömehed kanalisatsioonitorustikku.
Surju valla südames ehitavad Jõgevamaa firma OÜ Vesiehituse töömehed kanalisatsioonitorustikku. Foto: Urmas Luik

Mahukamad torutööd hakkavad lõppema Surju valla keskasulas, kus maapõue peitub ligemale kaks kilomeetrit kanalisatsioonitorusid ja ajakohaseks saab reoveepuhasti.

Tööde kogumaksumuseks on arvestatud 358 000 eurot, sellest 280 000 on SA Keskkonnainvesteeringute Keskuse (KIK) kaudu eraldatud veemajanduse programmi reoveekäitluse alamprogrammist. Ülejäänud 22 protsenti on töö tellija ehk Surju vallavalitsuse kohustuslik omaosalus. Surju külas ettevõetu oli läinud aastal KIKi teises voorus suurim toetuseraldis, mis maakonda jõudis.

“Jõgi käib meil kolm kuni kolm pool meetrit üles-alla, torustikud olid vanad, 1970. aastatel ehitatud biopuhasti oli amortiseerunud, kanalisatsioonikaevud olid veneaegsed, sademe- ja jõevesi pääses neisse,” rääkis Surju vallavanem Jaanus Männik sellest, miks vald kirjutas KIKile projekti ja taotles Euroopa Liidu ühtekuuluvusfondi võimalusi kasutades möödapääsmatuks tööks raha.

Ligi 300 elanikuga Surju keskasula korrusmajade vahel on riigihankekonkursi võitnud Tabivere firma OÜ Vesiehituse töömehed kaevikud juba kinni ajanud. Uus, veidi alla kahe meetri sügavune torustikukraav jookseb kunagisest mõisa karjalaudast jäänud platsi äärt pidi renoveeritava reoveepuhastini.

“Üks suur haru on meil keskasula pool veel teha, liiklust maanteel me kinni ei pane, puurime torustiku tee alt läbi,” seletas Vesiehituse juhataja Taivo Anier, kes töömeeste kõrval samuti tööle pihta andis. “Meil on väike firma, ei saa siin midagi pealt vaadata.”

Surju pinnase kohta mainis Vesiehituse juhataja, et see on liivane ja kaevetöid on hea teha. Järgmised objektid ootavad ettevõtte töömehi Tapal ja Otepää lähedal. Surjus nad jaanipäeva järel alanud töödele siiski sel sügisel punkti panna ei saa, sest ehitusgraafiku järgi jääb haljasalade ja teekatete taastamine kevadesse, et kinnilükatud kaevikud vahepealse talvega kinni vajuksid.

KIKi toetusega on Pärnumaal uuendatud mitme asula kanalisatsiooni- ja reoveetorud ning pumbajaamad.

Vallavanema sõnutsi on Surju keskasula kanalisatsiooni ja puhastusseadmete uuendamine nii vallarahva kui keskkonna heaks suur ja tähtis töö. Heitveesüsteem on vaja rajada veel Jaamakülas, uuendamist ootavad joogivee- ja kanalisatsioonitorustikud Kalda, Metsaääre ja Rabakülas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles