Tammiste Tegusad kutsuvad küla kokku

Silja Joon
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maret Pais (vasakul), Kristi Pajo ja Annika Tuulik usuvad, et ühistegevus toob Tammistesse kogukonnatunde.
Maret Pais (vasakul), Kristi Pajo ja Annika Tuulik usuvad, et ühistegevus toob Tammistesse kogukonnatunde. Foto: Urmas Luik

Tammiste külas tahavad viis hakkajat noort naist, kes tutvustavad oma tegemisi Facebookis Tammiste Tegusate nime all, ergutada kogukonda omavahel tutvuma ja korraldavad sel eesmärgil eeloleval pühapäeval Tammiste lasteaia kõrval spordiväljakul perepäeva.

Tammiste Tegusate tegemistest leidsid aega kõnelda Annika Tuulik, Kristi Pajo ja Maret Pais. Hakkajad naised elavad uutes majades Aasametsa ja Saialille uuselamurajoonis, kõigil neil on lapsed ja soov oma kodukandi elukeskkonda parandada. Sauga vallas korraldatakse rahvale avalikke üritusi peamiselt Saugas. Tammistes mitte, sest seal pole kogunemispaika välja kujunenud.

Mõtteid jagub

“Tammiste inimesed ei tunne üksteist. Lastel pole vabal ajal midagi teha. Olelevad niisama arvutis või sõidavad ratastega,” iseloomustasid Pais ja Pajo valitsevat olukorda, mis tegusad emad kokku tõi.

Lasteaedki ei luba oma territooriumil lõhkumise kartuses peale tööaega enam kellelgi olla. Õnneks ehitas vald lasteaia kõrvale korraliku palliplatsi, kus küla noortel on luba käia palli mängimas. See on tulevase koolimaja kohtki ja küllaldaselt avarust, et korraldada külaüritusi, leidsid naised.

“Tahaks, et meie rahvas lõimuks,” lausus Pajo. “Plaanid on suured.” Mõte on hakata poe juures aeg-ajalt osta-müü-vaheta-turgu korraldama, külas tähtpäevadel üritusi tegema. “Et lapsed õpiksid oma kodukanti hoidma,” lisas Pais.

Tammiste Tegusate tuumik peab oma koosolekuid kodudes, seal sünnivad plaanid ja kavatsusedki. Soov on luua vabaühendus, et projektide kaudu ürituste korraldamiseks raha taotleda. Emade meelest võiks talvel lasteaias õhtuti koos käia laste käsitööring.

Mõtteid selle kohta, mis Tammiste elurajoonides aitaks elukvaliteeti paremaks muuta, on naistel kogutud veel.

Kevadel tehti maanteeametile ettepanek vähendada külast läbi kihutavate sõidukite kiirust. Nüüd kehtibki seal liikluspiirang ja autodel on luba sõita 50kilomeetrise tunnikiirusega. Samuti kogutakse allkirju väikestele muudatustele bussiliikluses.

Rahvas palliplatsile

Tammiste toidukaupluse omanik Ruth Kiisk on rahul, et külaliikumisega on algust tehtud. “Tublid! Eks see esimene üritus ole proovikivi, et midagi koos teha. Vaatame, kuidas rahvas kohale tuleb ja mis edasi saaks teha. Üritusi Tammistel enne tehtud pole. Nurmenukus on jaanituli olnud, aga sinna on mitu kilomeetrit,” nentis Kiisk. Poetöös näeb ta iga päev, kuidas lapsed ja noored peale kooli kogunevad ja endale tegevust otsivad.

Sauga vallavanem Priit Ruut tõdes, et uudis tegusate koondumise kohta Tammistes rõõmustas teda. Tammiste pole tavaline küla, sealsed inimesed on linnastunud. Samuti ei olnud vallakeskusel külas pikki aastaid pidepunkti. Nüüd on selleks lasteaed. “Toetame tegevustoetuse raames seda perepäeva. Oleme oodanud ja tahtnud, et Tammistes seltsielu elavneks,” lausus Ruut.

23. septembri perepäeva “Tervitame sügist” juhatab avasõnadega sisse vallavanem. Sõna võtab Tammiste lasteaia hoolekogu esimees Kandela Õun. Seejärel algavad elurajoonide: Saialille, Aasametsa, Randivälja, Vana-Tammiste, Uuemetsa, Kilksama, Kiisa ja Urge rahva vahelised võistlused korv- ja rahvastepallis.

Toimuvad teatevõistlused, tillujooks ja individuaalalad. Kõigil võiks kaasas olla piknikukorv, kohapealt saab osta sooja teed, pannkooke ja koduseid vahvleid.

Üritusega samal ajal toimub tagasihoidlik laat: müüa võib sügissaadusi, koju seisma jäänud lasterõivaid. Laadale tuleks enne registreerida. Õhtu lõpetab kontsert, kus esinevad Marek Sadam ja Tõnu Laikre.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles