Isabell Maripuu: Kaua võib ...

, Pärnu õpetaja, hukkunud suguvõsa järeltulija
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Ants Liigus

Kaua võib kannatada eesti rahva represseerimise eitamist ja eitajaid.


Vähe sellest, et 50 aastat pidime salajas pühkima pisaraid oma kallite omaste, emade-isade, õdede-vendade, vanavanemate ja teiste sugulaste-sõprade, Siberis üleelatu või mitte üleelatud mõnitamiste, piinamiste ja tapmiste pärast, peame nüüdki kuulama tagasivõidetud Eesti vabas riigis sellist mõnitamist, nagu seda olid üleeile Soomes toimunud našistide sõnavõtud.



Miks meie Eestis ei võiks vastu võtta sellist seadust, nagu näiteks on tehtud Poolas, kus Poola rahva kannatuste eitamise eest on ette nähtud kriminaalkaristus (ka teistes riikides, nagu näiteks Austrias).



Miks Venemaa valitsuse kauaaegne minister Sergei Šoigu võib ähvardada Eesti presidenti arreteerimisega selle eest, et ta lubas “solvata suurt vene rahvast” okupandi ausamba asukoha muutmisega või nagu ta ütles – “räpaka fašistliku käega püha vene vabastaja puutumist”. Hiljuti tegi Šoigu ettepaneku võtta Venemaal vastu seadus, millega saaks karistada vene rahva suures võidus kahtlejaid ja väidetavalt ajaloo ümberkirjutamise katseid eriti Balti riikides.



Miks meie peame lubama oma kallis Eesti riigis elada ja õitseda rahus sellistel meie rahva kannatuste eitajatel-mõnitajatel nagu Linter või Reva. Lubama meie riiki selliseid soomlasi nagu Johan Bäckman (Helsingi ülikooli õppejõud!), kes väidab tõsimeeli, et eestlaste represseerimine on vaid eestlaste endi väljamõeldis. 



Kas minu vanaisa piinarikas surm Vene koonduslaagris 1943. aastal vaid selle eest, et ta kuulas raadiost ingliskeelseid saateid, või Eestisse naasmise lootuse kaotanud vanaema surm (1948) Siberi mahajäetud külakeses loomalauda naril või onu tapetud (1959) keha hulpimas Siberi külmas jões on vaid minu väljamõeldis?



Üks asi on sõnavabadus, aga hoopis midagi muud on igati tõestatud kuritegude eitamine – nagu holokaust, fašism, stalinism. Kas siis ei oleks õige teha nii nagu Poola rahvas, et võtta vastu seadus, mille alusel saaks ka meil karistada reaalselt eesti rahva kannatuste eitajaid?! Kas meie Venemaa avarustel mõrvatud omaksed ei vääri sellist seadust!?

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles