Tööreisid käisid suusasõitude järgi

Jaan Olmaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tänavusel Tartu suusamaratonil osalenud Tartu kutsehariduskeskuse direktor Andrus Kompus (rinnanumbriga 1962) ütles, et suusasõit on talle südamelähedane, kuid jättis piiritaguste töölähetuste ajal suusavõistlustel osalemise kommenteerimata.
Tänavusel Tartu suusamaratonil osalenud Tartu kutsehariduskeskuse direktor Andrus Kompus (rinnanumbriga 1962) ütles, et suusasõit on talle südamelähedane, kuid jättis piiritaguste töölähetuste ajal suusavõistlustel osalemise kommenteerimata. Foto: Grete Krüger / sportfoto.ee

Linnavalitsus lõpetas teisipäeval töösuhte Tartu kutsehariduskeskuse pikaaegse direktori Andrus Kompusega, kes sisekontrolli auditi järgi on käinud kahel viimasel talvel kooli raha eest mitu korda välismaal suusamarato­nidel.

Linna sisekontrolliteenistuse juhataja Raivo Bachmanni sõnul avastati sisekontrolli käigus koolijuhi tegevuses mitmeid suuri eksimusi. Näiteks möödunud aasta 20. jaanuaril sõitis Andrus Kompus koos kahe kolleegiga üheksapäevasele tööreisile Austriasse, mille eesmärk oli näidatud ametikoolidega tutvumine.

«Tegelikult polnud neil lähetusse minnes ühtegi kokkulepet ühegi kooliga. Alles reisil olles küsisid nad ühest koolist, kas on võimalik kokku saada, aga kooli vastus oli, et ei ole. Samas oli neil juba detsembris broneeritud majutamine ja nad teadsid täpselt, kus Austrias ööbitakse,» selgitas Bach­mann.

Samuti avastas sisekontroll, et töölähetuse ühel päeval, 22. jaanuaril, osalesid kõik kolm kooli juhtkonda kuuluvat töötajat Dolomitenlaufi suusamaratonil.

Esitati valeandmeid

Internetist leitava võistluse ametliku protokolli järgi saavutas Andrus Kompus 42-kilomeetrisel klassikadistantsil kolme tunni ja seitsme sekundiga 364. koha, kooli haldustalituse juhataja Toomas Lelumees oli pool tundi parema ajaga 212. ja direktori asetäitja Mati Rammul lühikesel distantsil 97.

«Kuigi ühtegi tööalast kohtumist ei toimunud, tasus kogu selle reisi kulud maksumaksja,» tõdes Bachmann. Kompus aga näitas peale reisi koostatud komandeeringu aruandes, et kõik plaanitud kohtumised koolidega leidsid aset.

«Kõige kurvem ongi see, et lähetuse aruandes on dokumentatsioon vormistatud nii, nagu oleks koolides käidud. See on kõige drastilisem näide valeandmete esitamise kohta,» kommenteeris juhtumit abilinnapea Tiia Teppan. «Meil polnud vaja pikka mõtlemisaega, et lõpetada tööleping usalduse kaotuse tõttu.»  

Sisekontrolli audit tõi välja neli reisi, kus töölähetus oli seotud erahuvidega. Näiteks möödunud aasta 18. märtsil sõitis Kompus Soome, kus ta pidi külastama Oulu ametikooli. Tegelikult aga osales järgmisel päeval Oulust 226 kilomeetri kaugusel suusamaratonil.

Ka selle lähetuse puhul võttis Kompus kõigi kolme päeva eest päevaraha ning maksis kooli rahaga majutuse eest.

Samuti siirdus Kompus selle aasta 17. märtsil külastama Turu täiskasvanute koolituskeskust. Lähetuse teisel päeval sõitis aga Turust ligi 500 kilomeetrit põhja poole, osales tuntud Soome pikamaasõidul Helenan Hiihto ning sai seal 62. koha.

Tänavu veebruaris sõitis Kompus lennukiga Stuttgarti, rentis sealt auto ning osales 5. veebruaril Stuttgardist 260 kilomeetri kaugusel suusamaratonil.

Maraton esmatähtis

Linna haridusosakonna juhataja Riho Raave ütles, et kõiki reise ei saa käsitleda siiski ainult puhkusereisidena. «Tegemist oli kombineeritud lähetustega, mis sarnaneb märtsikuise maanteeameti juhtumiga,» sõnas Raave.

Raivo Bachmann lisas, et uuritud reiside eesmärk oli siiski üheselt selge. «Maratoniaegu ei saa ju liigutada, järelikult oli maraton primaarne ja kohtumine lisaväärtus,» lausus Bachmann ega julgenud pakkuda, kui suures summas Kompus koolile kahju tekitas. «Seda on veel raske täpselt välja tuua, aga näiteks möödunud aasta jaanuari sõit ja töötasud kolme peale kokku on 4500 eurot.»

Kas töökohast ilmajäämine ähvardab ka teisi Kompusega kaasas olnud kutsehariduskeskuse töötajaid, ei osanud Raave veel öelda. «Nende olukorda tuleb hinnata mitte enam linna, vaid kooli enda tasandil, aga sel teemal räägin ma kindlasti koolijuhi kohusetäitjaga,» lausus Raave ning kinnitas, et Kompuse käitumine tuli talle halva üllatusena.

«Eks meie töö põhinebki usaldusel. Me ei suuda kunagi kontrollida kõiki koole nende sisemiste probleemidega, aga kui usaldus katkeb, siis ei ole teist teed,» lausus Raave ja iseloomustas Kompust kui siiani väga edukat koolijuhti. «Paraku  on nii, et üks tõrvatilk meepotis rikub kogu mee.»

Koolijuht ei nõustu

Andrus Kompus ütles Tartu Postimehele linna etteheiteid kommenteerides, et auditis on palju süüdistusi, millega ta pole nõus. «Seal on asju kontekstist välja toodud ja pole arvestatud objektiivseid põhjusi. Audit on kallutatud, minu vastuargumente pole arvestatud,» sõnas Kompus.

Kuidas aga sattusid nimetatud töölähetused suurte suusaüritustega samale ajale, ei tahtnud Kompus selgitada. «Neid nelja ei oska ma kommenteerida, aga varem pole mulle neid ette heidetud,» ütles ta.

Kuni uue direktori valimiseni täidab kutsehariduskeskuse juhi kohuseid direktori asetäitja õppealal Liivi Raudsepp. Linna teatel edastatakse auditi materjalid ka õiguskaitseorganitele hinnangu andmiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles