Iga viies naine kannatab rauapuuduse all

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Ants Liigus

Kuigi krooniline väsimus, unisus, kiirenenud südamelöögid, ärrituvus, peavalud ja peapööritus tunduvad tavalised üleväsimuse märgid, võivad need viidata rauapuudusest põhjustatud aneemiale.

Ülikooli apteegi proviisor Triin Elmaste ütles Õhtulehele, et rauavaegusaneemia on kõige sagedasem aneemia liik: selle all kannatab ligikaudu 20 protsenti naistest, pool rasedatest ja kolm protsenti meestest.

Aneemia peamisteks tekkepõhjusteks loetakse rauapuudust toidus, raua puudulikku imendumist seedetraktist ja raua kadu verejooksude korral.

Raseduse või imetamise ajal on soovitatav kasutada suukaudseid rauapreparaate, kuna toidust saadavast rauast ei piisa. Kui rauavaegusaneemia on välja kujunenud, tuleb esmalt kõrvaldada selle põhjus. Ainuüksi menüü korrigeerimisest ei piisa, kindlasti tuleb hakata võtma rauapreparaate.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles